Hronika

Sarajlije protestuju zbog sinoćnje nesreće (FOTO)

Sarajlije protestuju zbog sinoćnje nesreće (FOTO)
Sarajlije protestuju zbog sinoćnje nesreće (FOTO)

SARAJEVO - Građani Sarajeva okupili su se danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo zbog sinoćnje saobraćajne nesreće u kojoj je 25-godišnji Sanjin. S. golfom 6 usmrtio studentkinje Editu M. i Selmu. A.

Ispred Vlade Kantona trenutno se okupilo oko 10 ljudi, javlja reporter "Nezavisnih novina" sa mjesta događaja, a protest je pokrenut putem društvenih mreža.

"U Kantonu ne rade svoj posao i treba da idu. Ima 2.000 policajaca a na samo jednoj ulici se održavaju trke", rekla je građanka Svjetlana Nedimović.

Okupljeni građani držali su papir sa natpisom 'ostavke i smjene'.

Studenti Filozofskog fakulteta, na kojem su nesrećne djevojke studirale, okupiće se ispred ove zgrade u 13:00 časova, dok je za večeras zakazano okupljanje ispred Zemaljskog muzeja.

Vlada Knatona Sarajevo zakazala je za danas u 15 časova hitnu sjednicu zbog pogibije dvije djevojke. Tema će biti bezbjednosna situacija u gradu, tačnije saobraćaju nakoj strašne nesreće koja se desila sinoć u centru Sarajeva, javlja N1.

"Ovo su najteži dani u ovom poslu, kada se dese ovakve stvari. Zbog nepažnje ludih vozača gubimo mlade živote, tu nema nikakvih riječi, opravdanja. Generalno imamo problem, ali moram reći da naša Vlada radi vrlo ozbiljno, investirali smo novac u kupovinu novih radarskih sistema, pokrivanje video nadzora, ali Komisija za žalbe nam dvaput obara tender zbog kojeg on još nije realizovan. Ali to nije alibi. Druga stvar je katastrofalna kaznena politika naših sudova: male kazne, nagodbe pa počinioci teških krivičnih djela slobodno hodaju gradom. To je nešto na šta mi ne možemo utjecati'', kazao je za N1 premijer KS Elmedin Konaković.

Građani su položili cvijeće na mjestu gdje su Selma i Edita stradale.

Nesreća se desila sinoć u ulici Zmaja od Bosne kod Zemaljskog muzeja, kada je Sanjin S., vozeći velikom brzinom, udario nesrećne djevojke iz Bosanske Krupe i Bugojna. Selma A. je stradala na licu mjesta oko 21:40, dok je Edita M. preminula nešto iza ponoći.

"Pacijentica je dovezena na Kliniku urgentne medicine KCUS bez pulsa i pritiska, gdje je urađen pokušaj reanimacije. Uprkos pokušajima reanimacije, nisu se uspjele povratiti osnovne životne funkcije", rekla je za Anadoliju Muamera Šehić, portparolka UKCS-a.

Djevojke su 1995., odnosno 1996. godište i upravo su se vratile u Sarajevo da nastave sa studiranjem.

Automobil kojim je upravljao Sanjin S. iz Sarajeva pronađen je sinoć na području Novog Sarajeva.

Sarajevski mediji izvještavaju da je vozač golfa od ranije poznat policiji, te da je pritvaran nekoliko puta.

Građanski savez (GS) traži hitnu ostavku policijskog komesara Kantona Sarajevo Vahida Ćosića nakon sinoćnjeg ubistva dvije studentkinje.

"Nakon što je sigurnosna situacija u gradu i u Kantonu mjesecima narušavana, smatramo da nakon sinoćnje tragedije, koja ide na dušu i rukovodstvu kantonalne policije, komesar Vahid Ćosić mora podnijeti ostavku", saopćeno je danas iz GS-a.

Ukoliko stranke većine u Skupštini Kantona Sarajevo ne pokrenu proces smjene Vahida Ćosića, onda neće biti sumnje da Ćosić uživa političku podršku većine i premijera Kantona, navode iz GS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije