Kolumne

BEACH, SPA, GOLF & MURDER RESORT

Boris Dežulović

Hrvatskim građanima ne treba stvarati nelagodu puštajući srpski kapital u Hrvatsku, kazao je svojedobno SDP-ov kandidat za premijera Ljubo Jurčić na pitanje treba li vrata hrvatskog tržišta otvoriti srpskim tvrtkama. "Zna se tko je činio zločine. Rane su još svježe."

Onda je u martu prošle godine lovočuvar u jednom spaljenom automobilu u Dobanovcima pronašao karbonizirane ostatke dvojice muškaraca. Policijskom istragom utvrđeno je da je riječ o Iliji Novoviću, pripadniku "zemunskog klana", i njegovom prijatelju Goranu Mariću, inače pripadniku suparničkog klana Joce Amsterdama. Automobil je pronađen uz autocestu Beograd - Zagreb: srpska je metropola očito postala pretijesna za otvoreni rat mafijaških klanova.

Koji tjedan kasnije potpredsjednik Vlade Republike Srbije Mlađan Dinkić u službenom je posjetu Zagrebu posebno istaknuo pitanja unapređivanja međusobne gospodarske suradnje Hrvatske i Srbije, te slabe prisutnosti srpskog kapitala u Hrvatskoj. "Treba razmotriti u kojim je područjima moguće obnoviti ekonomsku saradnju", rekao je Dinkić, predlažući podršku hrvatske i srpske vlade u tom području. Na susretu u Zagrebu predstavljene su tom prilikom i novoustanovljene Agencije za promicanje izvoza i ulaganja Hrvatske i Srbije.

Godinu dana kasnije, u martu 2010, na obale Jarunskog jezera u Zagrebu doplutalo je obezglavljeno truplo bez ruku i nogu. Policijskom istragom utvrđeno je da su to posmrtni ostaci Cvetka Simića, afirmiranog pripadnika "zemunskog klana" i kuma jednog od bossova Luke Bojovića, sina čuvenog direktora beogradskog zvjerinjaka i prijatelja onomad ubijenog Ilije Jovovića, za kojega se svojevremeno osnovano sumnjalo da stoji iza likvidacije Srđana Miranovića, kuma vođe suparničkog klana Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, kojega je upravo tih dana poznati crnogorski biznismen Ratko Knežević na suđenju u Zagrebu optužio da je zajedno sa svojim kumom Slobodanom Đurovićem – pratite li me? - organizirao ubojstvo vlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, navodno naručeno od bossa duhanskog kartela Stanka Subotića Caneta, iza kojega stoji sam Kneževićev kum Milo Đukanović. Uf.

Svega nekoliko dana kasnije, gostujući u Zagrebu na međunarodnom simpoziju o lobiranju, potpredsjednica srpskog "Delta Holdinga" Milka Forcan požalit će se domaćinima kako je srpski kapital i dalje nepoželjan u Hrvatskoj. "Klima za srpski kapital u Hrvatskoj još uvijek je nepovoljna", izjavila je gospođa Forcan.

Sa potpredsjednicom "Delta Holdinga" ne slaže se, međutim, hrvatski ministar gospodarstva Đuro Popijač, koji je ovih dana, gostujući u Beogradu na konferenciji o mogućnostima unaprjeđenja ekonomskih odnosa Hrvatske i Srbije poručio domaćinima da je srpski kapital ipak dobrodošao u Hrvatsku.

"Mogućnosti ekonomske suradnje vrlo su velike, hrvatsko gospodarstvo je otvoreno za srpski kapital", rekao je ministar Popijač, dok je zamjenica ravnatelja novoustanovljene hrvatske Agencije za promicanje izvoza i ulaganja Božica Lapić iznijela šokantne brojke, po kojima su hrvatske tvrtke u Srbiji do sada uložile 520 milijuna eura, a srpske u Hrvatsku jedva - tristo hiljada! Po njezinim riječima, samo su tri tvrtke iz Srbije registrirane kao ulagači u Hrvatskoj.

"Želimo i učinit ćemo sve da se taj omjer promijeni, ali to ne ovisi o nama, već o vama", poručila je Božica Lapić i pozvala beogradske domaćine da ulažu u Hrvatsku: "Stojimo vam na raspolaganju sa svim potencijalima kojima raspolažemo."

Deset dana kasnije u Rakitju kraj Zagreba slučajni prolaznik naišao je na ranjenog muškarca, ustrijeljenog s dva metka. Policijskom istragom utvrđeno je kako je riječ o još jednom afirmiranom pripadniku "zemunskog klana", Sretku Kaliniću zvanom Zver, u Beogradu pravomoćno osuđenom na trideset godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu premijera Zorana Đinđića. U iskazu policiji Kalinić je posvjedočio da je na njega pucao Miloš Simović, kolega iz klana, zbog urote i atentata na Đinđića također osuđen na trideset godina.

Ako je ubojstvo Novovića i Marića na autoputu prema Hrvatskoj i bilo slučajno, ako je likvidacija Cvetka Simića na zagrebačkom Jarunu još i mogla biti nazvana incidentom, sada više nije bilo sumnje: Hrvatska je postala "neutralni teren" za obračune srpske mafije. Kako bi to rekli ekonomisti - "klima za srpski kapital je konačno postala povoljna".

"Hrvatska je otvorila vrata srpskom kapitalu", rekao bi ministar Đuro Popijač. "Mogućnosti ekonomske suradnje vrlo su velike", "stojimo vam na raspolaganju sa svim potencijalima kojima raspolažemo."

A mogućnosti ekonomske suradnje i hrvatski potencijali golemi su i upravo idealni za srpski kapital: blizina granice, zajednički jezik i interesi, ratna poznanstva i poratna kumstva, konjunktura, iskustvo, diskrecija, bezbrojne sigurne kuće s vrhunskim komforom i lijepa priroda sa šumama i jezerima u okolici Zagreba, daleko od očiju znatiželjnika i policije, a dovoljno blizu asfalta - ambijent dakle upravo idealan za alternativnu ekonomiju.

Srpski je biznis tako u Hrvatsku ušao na velika vrata: "područja na kojima je moguće obnoviti ekonomsku saradnju pažljivo su razmotrena", kako bi rekli stručnjaci, i Hrvatska je postala off-shore zemlja za profesionalne ubojice zemunskih, surčinskih, duhanskih, kokainskih i kakvih već sve srpskih i crnogorskih kartela.

Uz krijumčarenje droge, otmice i iznude, likvidacije suparničkih bossova najpropulzivnija je grana srpske ekonomije, jedno profesionalno ubojstvo, prava domaća srpska sačekuša, košta između deset i pedeset hiljada eura, i selidba tog posla u Hrvatsku prvi je ozbiljan iskorak srpskog gospodarstva u Lijepu našu.

Do jučer, eto, u Hrvatskoj su bile registrirane samo tri tvrtke iz Srbije, a danas već svoje su razgranate poslove tu razvili "zemunski klan", "surčinski klan", klan Joce Amsterdama, klan Stanka Subotića, klan Darka Šarića, ima tih klanova više nego na hrvatskoj estradi, prava je klanica na vrelom zagrebačkom asfaltu i tihim obalama jezera na periferiji.

Hrvatsko će gospodarstvo "stajati na raspolaganju sa svim potencijalima kojima raspolaže", bit će tu posla za privatne mjenjačnice, hotele, kockarnice, prodavaonice mobilnih telefona, rent-a-car agencije, taksiste, automehaničare, vulkanizere, iznajmljivače soba, dostavljače pizza, vlasnike gostionica, konobare, svodnike, prostitutke, dilere, švercere, falsifikatore službenih isprava, trgovce oružjem i municijom, vozače hladnjača, prodavače lopata, kemijske čistionice, novinare, snimatelje, lovočuvare, šumare, čistače parkova, čuvare zagrebačkih jezera, ronioce, spasioce, Hitnu pomoć, policiju, vatrogasce, davaoce krvi, kirurge, medicinske sestre, patologe, forenzičare, mrtvozornike, proizvođače lijesova, trgovce pogrebnom opremom, cvjećare, grobare, limenu glazbu i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Procvjetat će hrvatska ekonomija kad nagrnu u Lijepu našu srpski profesionalci, naručivat će se smaknuća kao pizze, vrtjet će se tu stotine milijuna eura, organizirat će veliki kongresni centri i beach, spa, golf & murder resorti sajmove oružja i regionalne konferencije, "Profesionalno ubojstvo jučer, danas, sutra", "Savršeni zločin: istina ili mit", "Politički atentat u 21. stoljeću" ili, šta ja znam, "Suvremeni aspekti fizičke likvidacije u svjetlu neoliberalne zablude o konkurentnosti", izmjenjivat će u hotelskim lobbyjima iskustva prekaljeni mafijaši iz beogradskih klanova, a hrvatski će se domaćini zagonetno smješkati kad im gosti navečer naruče buđenje i zadovoljno ujutro trljati ruke kad iz hotelskih soba stanu iznositi izrešetana trupla.

"Zna se tko je činio zločine", govorit će eksperti iz hrvatske Agencije za promicanje izvoza i ulaganja. "Rane su još svježe."

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije