Obrazovanje

Prosvjetari u USK prijete obustavom rada

Prosvjetari u USK prijete obustavom rada
Foto: Zlatan Čekić | Prosvjetari u USK prijete obustavom rada

BIHAĆ - Sindikati radnika u prosvjeti na području Unsko-sanskog kantona zaprijetili su mogućom obustavom rada zbog važećih pedagoških standarda koji su, kako smatraju, diskriminirajući.

Također, Vladu USK optužili su za neravnopravan status s drugim budžetskim korisnicima kojima su nedavno lični dohoci povećani za šest procenata, dok su plate u prosvjeti ostale na istom nivou.

"Nastavna norma nije usklađena sa nastavnim planom i programom, od pedagoških standarda koji važe u Federaciji BiH kod nas se poštuje samo onaj o broju učenika u jednom odjeljenju, a sve ostalo se krši. Takvi standardi ne odgovaraju nikome", tvrdi Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata radnika u osnovnom i predškolskom obrazovanju.

Ona se osvrnula i na povećanje ličnih dohodaka ostalim budžetskim korisnicima te zatražila da se i prosvjetarima, kao i drugima, priznaju i vrednuju otežani uslovi rada zbog pandemije virusa korona. O predstojećim koracima sindikalne borbe, kako su naveli, odlučiće članstvo sindikata.

S druge strane, Almin Hopovac, ministar obrazovanja u Vladi USK, smatra kako su primjedbe i zahtjevi sindikalista neosnovani. Dodaje kako su pedagoški standardi mijenjani nekoliko puta od 2018. godine kako bi bila sačuvana radna mjesta u osnovnim i srednjim školama.

"Posljednjim izmjenama maksimalno je smanjen broj djece u odjeljenjima kako bi što manje prosvjetara bilo na listi tehnološkog viška. Ove godine je problem riješen tako što su 133 nastavnika imenovana asistentima u nastavi. Želim reći da su naši pedagoški standardi u odnosu na druge evropske zemlje i susjedne zemlje najniži i da je minimalni broj učenika u odjeljenjima ispod standarda drugih zemalja", kazao je Hopovac.

Prema njegovim riječima, ne stoji ni prigovor da se plata zaposlenima u obrazovanju nije mijenjala godinama.

"Primjenom kolektivnog ugovora od 1. januara 2018. godine najniža plata zaposlenih sa šestim stepenom obrazovanja u osnovnim i srednjim školama uvećana je za 183 marke, a za zaposlene sa sedmim stepenom stručne spreme povećanje je iznosilo 54 marke. To je okvir za sve ostale, niže platne razrede", ističe Hopovac.

Prema njegovim riječima, zahtjev za povećanje plata zaposlenih u obrazovanju u visini od šest posto tek će biti razmatran, a za tako nešto na godišnjem nivou potrebno je obezbijediti 3,9 miliona maraka. Inače, u proteklim godinama sindikati radnika u prosvjeti USK često su organizirali štrajkove i obustave rada kako bi se izborili za bolje uslove rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije