Obrazovanje

Školskim bibliotekama trebaju nove lektire

Školskim bibliotekama trebaju nove lektire
Foto: N.N. | Školskim bibliotekama trebaju nove lektire

BANJALUKA - Većina osnovnih škola u RS nema sve knjige za lektiru koje su obavezne po nastavnim planovima i programima, a ono primjeraka što imaju nedovoljno je da podmire potrebe svih učenika, potvrdili su direktori tih obrazovnih ustanova, ali i roditelji.

Jedna majka iz Banjaluke kaže da njena kćerka, koja je učenica šestog razreda, treba da pročita lektiru "Hajduk u Beogradu", autora Gradimira Stojkovića, ali da je nemaju u školi.

"Radi se o novijem naslovu među lektirama, pa sada moramo tu knjigu da kupimo u knjižari, jer je nema u školskoj biblioteci", ispričala je ova Banjalučanka.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, ističe da skoro pa nijedna škola nema po jedan cijeli komplet od 30 knjiga obaveznih naslova.

"Prošle ili pretprošle godine izmijenjeno je mnogo naslova i uvedeni su novi. Takođe, mnogo školskih biblioteka koristi knjige koje su nabavljene i prije 20 godina", kazao je Popržen za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima problem predstavlja i to da škole imaju mnogo lektira na latiničnom pismu, a djeca u nižim razredima nisu učila to pismo.

"Na kraju, većina škola, što se tiče obaveznog lektirskog fonda, jeste u problemu", kazao je Popržen i dodao da je dužnost škola da iz tekućih materijalnih sredstva treba da odvoje sredstva za nabavku novih lektira.

Prema njegovim riječima dešava se da škole dobiju donaciju u knjigama, ali ne onima koje su potrebne kao lektire.

"Knjige imaju vrijednost, ali kada je u pitanju obavezna školska lektira, potreban nam je tačan naslov i količina", kazao je Popržen.

Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, kazao je da je sigurno svim školama u ovoj regiji potrebno još knjiga za školske biblioteke.

"Nedavno smo imali vrijednu donaciju, kada smo nabavili one naslove koje nismo imali po izmijenjenom nastavnom planu i programu, mada sigurno nismo nabavili u onolikom broju koji nam je potreban za svu djecu", kazao je Mrdić.

On je dodao da su, iako nedostaje knjiga, svjesni da nabavka istih iziskuje velika finansijska sredstva.

Ipak, postoje i one škole u kojima imaju sve knjige za lektiru, jer kako kaže Sanja Munjiza, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, rukovodstvo škole dužno je da opremi školsku biblioteku.

"Mi u Osnovnoj školi 'Branko Ćopić' nemamo tih problema, jer svake godine obnavljamo knjižni fond", kazala je Munjiza.

Prema njenim riječima, neki đaci čitaju više, a neki manje.

"Učenici, kao i odrasli, čitaju onoliko koliko imaju potrebe, a i sve je stvar navike", zaključila je Munjiza.

Dušan Mišljenović, direktor OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" u Banjaluci, ističe da su se, u skladu sa izmjenom plana i programa, potrudili da đacima njihove škole obezbijede naslove koji su potrebi.

"Ukoliko se desi da nemamo nekih naslova, naša škola se potrudi da ih nabavi u veoma kratkom roku", kazao je Mišljenović.

Međutim, roditelji zbog nepostojanja knjiga ili njihovog nedovoljnog broja u školskoj biblioteci, djecu upisuju u gradske biblioteke ili obavezne lektire kupuju u knjižarama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije