Svijet

Bajden: Obnovićemo Gazu, ali bez saradnje sa Hamasom

Bajden: Obnovićemo Gazu, ali bez saradnje sa Hamasom
Foto: Tanjug/AP | Bajden: Obnovićemo Gazu, ali bez saradnje sa Hamasom
Tanjug

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džo Bajden je u četvrtak uveče obećao humanitarnu pomoć i rekonstrukciju uništenih objekta u Gazi, pozdravljajući sporazum o prekidu vatre između Izraela i palestinskog Hamasa nakon 11 dana borbe, ali je naglasio da u priču neće biti uključen Hamas.

Bajden, koji se nedugo nakon objavljivanja primirja pojavio na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, je takođe obećao da će ojačati izraelski odbrambeni protivvazdušni sistem "Ajron Doum", uprkos pritužbama demokrata o potencijalnoj predstojećoj prodaji oružja SAD Izraelu, vrijednoj 735 miliona dolara, preneo je Rojters.

Bajden je rekao da će SAD raditi sa Ujedinjenim nacijama i ostalim međunarodnim krupnim igračima kako bi se pružila brza humanitarna pomoć i da se izdejstvuje humanitarna pomoć narodu u Gazi, kao i obnovi uništenih objekata.

Predsjednik SAD je insistirao na tome da će obnova biti urađena u partnerstvu sa Palestinskom samoupravom, a ne sa Hamasom, koji SAD smatraju terorističkom organizacijom.

Palestinska samouprava, koju vodi umjereni predsjednik Mahmud Abas, na vlasti je na okupiranoj Zapadnoj obali, dok Hamas vodi glavnu riječ u Pojasu Gaze, dodaje Rojters.

"Želimo da uradimo obnovu sa Palestinskom samoupravom - ne sa Hamasom - na način koji ne dozvoljava Hamasu da samo obnovi zalihe arsenala", kazao je Bajden.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je rekao da će državni sekretar Entoni Blinken otputovati narednih dana u region kako bi se susreo sa izraelskim, palestinskim i regionalnim liderima da razgovara o obnovi i o zajedničkom radu na izgradnji "bolje budućnosti za Izraelce i Palestince."

Primirje je nastupilo nakon nekoliko dana intenzivnih diplomatskih aktivnosti, tokom kojih je Bajden razgovarao sa dvojicom lidera, između kojih vlada tenzija - šest puta sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahujom, i jednom sa predsjednikom Egipta Abelom Fatahom al-Sisijem.

I Netanjahu i Al-Sisi su bili bliski sa bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

Bajden je čekao nedjeljama nakon preuzimanja vlasti 20. januara da pozove Netanjahua, što Izrael smatra nekorektnim.

Razgovor sa Al-Sisijem od četvrtka je prvi otkako je Bajden preuzeo funkciju predsjednika u januaru.

Egipat, koji ima mirovni sporazum i diplomatske odnose sa Izraelom, takođe održava kontakte sa Hamasom i oduvijek je igrao važnu ulogu u smirivanju strasti u Pojasu Gaze.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije