Svijet

Bajden produžio vanredne mjere za Balkan

Bajden produžio vanredne mjere za Balkan
Foto: Tanjug/AP | Bajden produžio vanredne mjere za Balkan

VAŠINGTON - Američki predsjednik Džozef Bajden produžio je vanredne mjere u vezi sa Balkanom za godinu dana, prema odgovarajućoj uredbi koju je objavila Bijela kuća.

"Akti ekstremističkog nasilja i opstrukcionističkih aktivnosti, te situacija na zapadnom Balkanu koja koči napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije i dalje predstavljaju neobičnu i izuzetnu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku SAD", navodi se u dokumentu.

Zbog toga je Bajden utvrdio da je neophodno produžiti vanredne mjere koje su na snazi, a koje su proglašene Izvršnom naredbom 13219 za Balkan.

Prvobitnu uredbu o vanrednim mjerama povezanim s regionom, koja je na snazi još od 26. juna 2001. godine, donio je tadašnji američki predsjednik Džordž Buš mlađi prema zakonu o suočavanju s neuobičajenim i velikim prijetnjama po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku SAD, kojom su predviđene sankcije fizičkim i pravnim licima koja su na neki način umiješana u ekstremističke aktivnosti u regionu. Kasnije je uredba proširena 2003. i 2021. godine.

Takve mjere se mogu produžiti svake godine ako predsjednik objavi u Saveznom registru i dostavi Kongresu obavještenje u kojem se navodi da će nastaviti da važe i nakon datuma godišnjice, prenosi TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije