Svijet

Borbe u Bahmutu najteže do sada, žestok otpor Ukrajinaca

Borbe u Bahmutu najteže do sada, žestok otpor Ukrajinaca
Foto: Tanjug/AP | Borbe u Bahmutu najteže do sada, žestok otpor Ukrajinaca

MOSKVA, KIJEV - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas u svom redovnom vidio obraćanju rekao da je bitka za Bahmut "najteža do sada", ali da je ukrajinska odbrana čvrsta.

"Rusija uopšte ne vodi računa o ljudima i šalje ih u talasima protiv naših snaga. Intenzitet borbi se povećava", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

Ukrajinske oružane snage još nisu odlučile da se povuku iz Bahmuta, a na ukrajinskoj vojnoj komandi je da procjeni da li da donese takvu odluku, izjavio je danas za CNN portparol istočne grupe ukrajinskih snaga Sergej Čerevati.

Prema njegovim riječima, povlačenje je moguća opcija ukoliko prijetnja po ljudstvo postane veća od "potrebe da se zadrži teritorija".

Igor Konašenkov, portparol ministarstva odbrane Ruske Federacije izjavio je danas da su ruske snage u toku proteklog dana u borbama sa jedinicama ukrajinske vojske u oblasti Kupjanska i kod Bahmuta eliminisale ukupno 150 neprijateljskih vojnika iz tri borbene grupe.

On je dodao da su ruske snage u oblasti Krasnog Limana u rejonu naselja Očeretino uništile opremu i skladište municije 110. mehanizovane brigade ukrajinske vojske i pogodile skladište goriva 36. pešadijske pješadijske brigade ukrajinske vojske u blizini naselja Novosjolovka Pervaja u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Konašenkov je rekao da su ruski borbeni avioni juče tokom okršaja u vazduhu oborili ukrajinski bombarder Su-24, prenosi TASS.

Prema njegovim riječima, od početka specijalne vojne operacije ruske snage su uništile 391 ukrajinski ratni avion, 211 helikoptera, 3.281 bespilotnu letelicu, 406 raketnih sistema zemlja-vazduh, 8.086 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.045 višecevnih raketnih bacača, 4.240 artiljerijskih oruđa i 8.621 specijalno vojno motorno vozilo.

Ukrajinske snage se žestoko brane u Bahmutu i ubacuju ogromne rezerve u krvave okršaje, izjavio je danas Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke organizacije Vagner.

"Ukrajinska vojska ubacuje dodatne rezerve u Bahmut i svim silama pokušava da zadrži grad. Desetine hiljada ukrajinskih boraca pružaju ogorčeni otpor, a borbe su krvavije iz dana u dan", navodi se u Prigožinovom audio saopštenju koje je objavila njegova pres-služba.

Dodatne jedinice ukrajinskih oružanih snaga biće razmještene u i oko Bahmuta, saopštila je danas zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Ana Malar.

"Sada je epicentar neprijateljstava Bahmut. Na licu mjesta donijete su određene odluke, a to uključuje i odluku da se razmjeste dodatne jedinice", rekla je Malarova, prenosi ukrajinski list Glavred.

Ukrajina je "preživjela" višemjesečne napade ruskih snaga na kritična infrastrukturna postrojenja i objekte koji su trajali tokom cijele zime, objavio je danas u saopštenju povodom prvog dana proljeća ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

On je podsjetio da od oktobra prošle godine Rusija raketama i bespilotnim letjelicama uništava ključne objekte ukrajinske elektro-energetske infrastrukture i ugrožava snabdijevanje vodom, strujom i grijanje miliona Ukrajinaca, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije