Svijet

Borelj priznao: EU nije sposobna da zaustavi izraelsko-palestinski sukob

Borelj priznao: EU nije sposobna da zaustavi izraelsko-palestinski sukob
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Borelj priznao: EU nije sposobna da zaustavi izraelsko-palestinski sukob

MADRID - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio da EU nije sposobna da posreduje u izraelsko-palestinskom sukobu.

On je izjavio da je Unija pozvala na prekid sukoba, ali "ko može izvršiti pritisak na Izrael? Samo Sjedinjene Države. Već duže vremena Evropa nije sposobna za to", izjavio je Borelj u Madridu gdje je na institutu "Real Elcano" govorio o svojoj novoj knjizi "Evropska spoljna politika u doba kovida-19".

"Sjedinjene Države jedine mogu stati na kraj ovom sukobu, naravno ukoliko to žele", napomenuo je Borelj, koji je nekada obavljao funkciju španskog ministra spoljnih poslova.

"Ovaj sukob na Bliskom istoku nije ništa novo, ali svijet okreće glavu na drugu stranu", rekao je još Borelj, a prenosi Index.hr, koji podsjeća da je Izrael odbio nadležnost Međunarodnog krivičnog suda i da odbija istragu ratnih zločina, a ne priznaje ni poziv Ujedinjenih nacija da prestane sa širenjem okupacije gradnjom dodatnih jevrejskih naselja po Palestini.

Izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje i kuća u istočnom Jerusalemu prošli petak dovelo je do najnovijeg talasa sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije