Svijet

Brisel novo žarište korone sa više od 2.300 novih slučajeva

Brisel novo žarište korone sa više od 2.300 novih slučajeva
Foto: Image by Walkerssk from Pixabay | Brisel novo žarište korone sa više od 2.300 novih slučajeva

BRISEL - Dnevni prosjek novozaraženih virusom COVID19 u posljednjih nedjelju dana u Briselu je 2.305 odnosno 340 inficiranih na 100.000 stanovnika.

U pitanu je porast od 460 dnevno inficiranih u odnosu na sredinu septembra što Brisel stavlja na prvo mjesto žarišta epidemije u Belgiji.

Cijela Belgija je zbog drastičnog porasta novozaraženih korona virusom prošle nedjelje svrstana u "crvenu" zonu na EU COVID-19 mapi uz upozorenja na trend "visokog rizika" od zaraze.

Istovremeno, Vijeće za nacionalnu bezbjednost odlučilo je da od 1. oktobra smanji postojeće restriktivne mjere tako da Belgijanici više neće biti u obavezi da nose zaštitne maske svuda, a trajanje obaveznog karantina se sa 14 dana skratilo na sedam dana u slučaju negativnog testa.

Belgijske nacionalne vlasti ovakve mjere obrazlažu potrebom uvođenja strategije koja će biti "održiva na duži period", a koja podrazumijeva "što je moguće više normalizovati postojeću situaciju" i živote građana u situaciji kada se ne vidi kraj pandemije.

Sa druge starane, vlasti Brisela uvele su strožije mjere od onih koje važe na nacionalnom nivou.

U svih 19 briselskih komuna građani će napolju uvijek morati da imaju zaštinu masku "pri sebi" koju će morati da nose kada se nađu u većoj grupi odnosno na prometnim ulicama.

Radno vrijeme barova je skraćeno je na 23 časa, zabranjeno je okupljanje više od 10 osoba između 23:00 i 06:00, sve prodavnice hrane i pića moraju biti zatvorene do 22 časa, a zabranjena je i konzumacija hrane na gradskim pijacama.

U Belgiji je od početka pandemije COVID-19 ukupno potvrđeno 112.803 slučaja infekcije novim virusom korona.

Ukupan broj smrtnih slučajeva porasto je na 9.974 sa prosječno 4 smrtna slučaja dnevno.

Zbog infekcije virusom korona i mjera karantina u Briselu je prošle nedjelje otkazan samit EU lidera kao i sastanak delegacija Beograda i Prištine u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije