Svijet

Britanija razmatra zabranu Raša tudeja

Britanija razmatra zabranu Raša tudeja
Foto: Tanjug/AP | Britanija razmatra zabranu Taša tudeja

LONDON - Britanska vlada je zatražila od regulatornog tijela za komunikacije u zemlji da preispita dozvolu za emitovanje ruskog TV kanala Raša tudej, optužujući kompaniju da je dio "globalne kampanje dezinformacija".

U srijedu je britanski premijer Boris Džonson otkrio da je sekretarka za kulturu Nadin Doris pisala Ofcomu, tražeći od njega da razmotri suspendovanje prava RT-a da bude na britanskim TV ekranima.

Doris je u pismu nazvao slobodne medije "kamenom temeljcem" britanske demokratije, ali je sugerisao da bi trebalo zaustaviti emitovanje programa sa sjedištem u Rusiji u Velikoj Britaniji, prenosi RT.

"RT je očigledno dio ruske globalne kampanje dezinformisanja, kao što je u prošlosti jasno rekao njen glavni urednik, koji je mrežu nazvao 'informacionim oružjem' ruske države", navodi se u saopštenju.

Kao odgovor, zamjenica glavnog urednika RT-a i šefica komunikacija, Ana Belkina, optužila je britansku vladu da se "otvoreno i drsko miješa" u "navodno nezavisno" regulatorno tijelo, sugerišući da poslanici razotkrivaju "samoproglašenu posvećenost" Londona. na slobodu govora kao na "lažiranje".

"Operativna i uređivačka nezavisnost RT-a od svih vlada je zakonski zaštićena i uvijek je bila. Ofcom to prepoznaje i već dugo podržava RT kao vlasnika licence", rekla je Belkina.

"Čak i suočen s nepotrebnim političkim pritiskom, kontinuirano je otkrivao da je RT u skladu sa drugim emiterima u Velikoj Britaniji, bez ijednog kršenja kodeksa emitovanja u posljednje četiri godine - što se ne može reći za mnoge druge kanale u zemlji."

Odluka vlade da zatraži reviziju dozvole RT-a slijedi sugestiju sir Keira Starmera, lidera opozicije. Kanal je nazvao "Putinovom propagandom" i pozvao da se zabrani. Džonson je odbacio ovu sugestiju, napominjući da bi umjesto toga trebalo da se iznese regulatornom tijelu.

"Živimo u zemlji koja vjeruje u slobodu govora. Mislim da je važno da prepustimo Ofcomu, a ne političarima, da odluče koje će medijske organizacije zabraniti", rekao je Džonson, piše RT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije