Svijet

Černobilj bez struje, prijeti oslobađanje radioaktivnih čestica

Černobilj bez struje, prijeti oslobađanje radioaktivnih čestica
Foto: Tanjug/AP | Černobilj bez struje, prijeti oslobađanje radioaktivnih čestica

LAVOV - Radioaktivne supstance bi mogle biti oslobođene iz ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilju, jer nije u stanju da hladi istrošeno nuklearno gorivo nakon što joj je prekinuto napajanje električnom energijom, saopštila je danas ukrajinska državna nuklearna kompanija "Energoatom".

"Radovi na popravci konekcije i vraćanju struje u elektranu koju su zauzele ruske trupe, nisu bili mogući jer su borbe u toku", navodi se u saopštenju te kompanije, a prenosi agencija Rojters.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko je prethodno rekao da ukrajinske vlasti ne znaju koliki su nivoi radijacije u nuklearnoj elektrani Černobilju, jer nemaju informacije o tome šta se tamo dešava otkako su je zauzele ruske trupe.

On je rekao i da Ukrajina, takođe, nema kontrolu nad onim što se dešava u okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, gdje je, kako kaže, stacionirano 400 ruskih vojnika, prenosi Rojters.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je prekinut daljinski prenos podataka iz sistema za praćenje bezbjednosti ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilju.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije