Svijet

Ruska vojna operacija u Ukrajini; Poslije Černobilja, IAEA bez podataka i iz Zaporožja

Ruska vojna operacija u Ukrajini; Poslije Černobilja, IAEA bez podataka i iz Zaporožja
Foto: Tanjug/AP | Ruska vojna operacija u Ukrajini: Jutarnje uzbune u nekoliko ukrajinskih gradova (UŽIVO)

Četrnaesti je dan vojne operacije Rusije u Ukrajini. Za danas je Rusija najavila zatišje i rekla da je spremna da obezbijedi humanitarne koridore iz pojedinih ukrajinskih gradova, uključujući Kijev, saopštio je sinoć Međuresorni koordinacioni štab Rusije za humanitarno reagovanje u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je tokom jučerašnjeg video obraćanja britanskim poslanicima da bi rat u Ukrajini mogao da se uporedi sa naporima koji su britanski vojnici imali u Drugom svjetskom ratu.

23.17 - Berbok: Nećemo prepustiti Zapadni Balkan uticaju Rusije

Napad Rusije na Ukrajinu je prekretnica koja jasno pokazuje da Evropa mora biti spremna da strateški investira u svoju dugoročnu bezbjednost, a to posebno važi za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, ocijenila je ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok pred posjetu Sarajevu, Beogradu, Prištini, a zatim i Moldaviji.

Ona je, u saopštenju, naglasila da današnji mir na Zapadnom Balkanu možda nije savršen, ali je dragocjen.

22.36 - Poslije Černobilja, IAEA bez podataka i iz Zaporožja

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da su njeni sistemi za monitoring nuklearnog materijala u nuklearki Zaporožje u Ukrajini prestali da šalju podatke u njeno sjedište u Beču.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi izrazio je zabrinutost zbog iznenadnog prekida takvih tokova podataka u sjedište IAEA iz Zaporožje i Černobilja, gdje su prisutne velike količine istrošenog ili svježeg nuklearnog goriva i drugih vrsta nuklearnih materijala, navodi se u saopštenju ove agencije, prenosi Rojters.

IAEA saopštila je ranije danas da je prekinut daljinski prenos podataka iz sistema za praćenje bezbjednosti ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilju.

"Sistemi koji prate nuklearni materijal u skladištima radioaktivnog otpada u nuklearnoj elektrani u Černobilju, koju su prošli mjesec zauzele ruske snage, prestali su da šalju podatke Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju", saopštio je Grosi, prenio je "Gardijan".

21.52 - Zvanično: Razmatra se molba Ukrajine za članstvo u EU

Evropska unija je zvanično počela da razmatra molbu Ukrajine za članstvo podnijetu Ukrajini 28. februara 2022. godine, saopštila je Vrhovna Rada Ukrajine.

"Trenutno je nivo političke i javne podrške, saosjećanja i simpatija prema Ukrajini u svim zemljama EU neviđeno visok. Naša zemlja već dugi niz godina ulaže sve napore da sprovede Sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom. Vrhovna rada Ukrajine uložila je značajne napore da primijeni domaće zakonodavstvo kako bi se uklopilo u zahtjeve ackuis communautaire", piše u saopštenju.

21.31 - U Ukrajini na snazi novi zakon

Stupio je na snagu zakon o pravu ukrajinskih civila da ubijaju ruske vojnike i važiće dok traje ratno stanje. Za ubijanje ruskih vojnika neće biti posljedica i može se koristiti lično vatreno oružje.

 

21.16 - Lavrov doputovao u Antaliju, sutra triletaralni sastanak

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je u Antaliju, gdje će se sutra uz posredovanje Turske održati trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Rusije, Ukrajine i Turske, javlja Anadolija.

Šef ruske diplomatije zajedno je s ruskom delegacijom sletio na aerodorm u Antaliji, a očekuje se i dolazak ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmita Kulebe.

Lavrov, Kuleba i njihov turski kolega Mevlut Čavušoglu održaće sutra trilateralni sastanak u salonu u kojem su se u okviru Samita G-22 sastali svjetski lideri poput bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

21.08 - Dogovoreni prekidi vatre u Ukrajini okončani

Okončan je 12-časovni prekid vatre koji su dogovorile Rusija i Ukrajina, navodi Sky News.

To se odnosilo na šest ukrajinskih regiona, u oblastima kao što su Mariupolj, Harkov i periferije Kijeva, gdje je rusko granatiranje bilo najžešće.

Ukrajina je evakuisala više od 40.000 ljudi, ali se i borila da skloni civile iz zona sukoba oko gradova Kijeva, Harkova i Mariupolja, izjavio je danas jedan od ukrajinskih pregovarača David Arahamia.

"Preko 40.000 žena i djece je evakuisano iz cijele Ukrajine u jednom danu. Pokušano je 100.000, ali nije uspjelo", rekao je on u objavi na društvenim mrežama, prenosi agencija Rojters.

20.55 - Zelenski: Direktnim dijalogom sa Putinom može se riješiti sukob

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ocijenio je da se trenutni sukob u Ukrajini može riješiti samo kroz direktan dijalog sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

20.43 - Konašenkov: Uništeno 2.814 ukrajinskih vojnih ciljeva

Ruske oružane snage uništile su više od 2.814 ukrajinskih vojnih ciljeva tokom specijalne operacije, izjavio je danas portparol ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov.

"Od početka operacije je uništeno 2.814 ukrajinskih vojnih ciljeva, uključujući 139 različitih sistema protivvazdušne odbrane S-300, Buk-M1 i S-125, 84 radarske stanice, 974 tenka i drugih oklopnih vozila, 104 višecijevnih raketnih sistema, 359 jedinica terenske artiljerije i minobacača, 727 vojnih vozila i 97 dronova", rekao je Konašenkov, prenosi TAS S.

19.34 - "Slanje aviona u Ukrajinu iz američke baze nije u interesu Vašingtona"

Bijela kuća je saopštila da slanje aviona u Ukrajinu iz američke baze nije u interesu Vašingtona, prenosi RT. 

19.11 - "Četvrta runda pregovora 10-11. marta"

Član ustavne komisije Bjelorusije Voskresenski rekao je da će četvrta runda pregovora između Rusije i Ukrajine biti održana 10-11. marta 2022, prenosi TASS.

19.04 - Mizincev: Rusija poštuje dogovor za humanitarne koridore

Načelnik ruskog Komandnog centra za nacionalnu odbranu Mihail Mizincev izjavio je danas da ruske oružane snage poštuju "režim tišine" za 10 humanitarnih koridora koji je pokrenula Rusija i tri koje je predložila Ukrajina i dodao da su od početka vojne operacije evakuisali više od 179.000 civila, uključujući 45.436 djece.

Naglasio je da je tokom dana iz opasnih zona u različitim ukrajinskim regionima bez učešća ukrajinske strane evakuisano 5.460 ljudi, uključujući 1.125 djece.

19.00 - Blinken: Ruski prijedlozi za humanitarne koridore "apsurdni"

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da su predlozi Rusije za uspostavljanje humanitarnih koridora od Ukrajine do Rusije "apsurdni" i pozvao je "Rusiju da dozvoli civilima iz Ukrajine da bezbjedno odu".

"Uvredljivo je sugerisati da ukrajinski narod treba da traži utočište od vlade koja je pokazala takvo zanemarivanje njihovih života", rekao je Blinken novinarima poslije sastanka sa britanskom ministarkom spoljnih poslova Liz Tras u Vašingtonu, prenosi agencija Rojters.

18.47 - Moskva tvrdi da Ukrajina sabotira nuklearku u Černobilju

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je ukrajinske snage da su napale dalekovode i trafostanicu koja napaja nuklearnu elektranu u Černobilju, što je, kako se ocjenjuje, "opasna provokacija", prenijela je ruska novinska agencija Interfaks.

Ukrajina je ranije saopštila da postoji opasnost od curenja radijacije nakon što je dotok struje u nuklearku prekinut tokom borbi između ukrajinskih i ruskih snaga, ali agencija za nuklearni nadzor UN je potvrdila da nije primijećen "nikakav kritičan uticaj na bezbjednost", prenosi Rojters.

18.30 - Orban: Mađarska ne uvodi sankcije na ruski gas i naftu

Mađarskoj su i dalje potrebni ruski gas i nafta i neće se pridružiti SAD koje su uvele sankcije na uvoz tih proizvoda, poručio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

Evropska diplomatija ove nedjelje "radi punim kapacitetom", napisao je Orban na Facebooku, misleći na jučerašnji sastanak lidera Višegradske grupe sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, njegove današnje razgovore sa tri šefa evropskih država i predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i sutrašnji sastanak Evropskog savjeta u Parizu, prenosi agencija MTI.

"Napori se fokusiraju na stvaranje mira...moramo da uložimo potrebnu energiju i sagledamo ekonomske konsekvence", rekao je Orban.

17.34 - Brisel sankcionisao ruske oligarhe

Evropska unija uvela je sankcije ruskim oligarsima, nakon početka specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini, saopšteno je u Zvaničnom žurnalu EU.

Među sankcionisanima su generalni direktor ruske avio-kompanije "Aeroflot" Mihail Pobrijanov i Aleksandar Vinokurov, zet ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Rojters je javio da su sankcije uvedene i predsjedavajućem Upravnom odboru kompanije PJSC Dmitriju Pumpjanskom i predsjedniku "Rostelekoma" Mihailu Osevskom.

Mjere su dodate na već ranije uvedene sankcije Rusiji i Bjelorusiji, a njihov cilj je da se izvrši dodatni pritisak na ekonomije dvije zemlje.

17.32 - Putin i Šolc o diplomatskim rješenjima i humanitarnim koridorima

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom o diplomatskim naporima za okončanje neprijateljstava u Ukrajini i uspostavljanje humanitarnih koridora, javlja novinska agencija Interfaks.

Pozivajući se na saopštenje Kremlja, Interfaks je izvjestio da je Putin razgovarao sa Šolcom o posljednjoj rundi pregovora između Kijeva i Moskve, kao i da su se dva lidera saglasila da nastave kontakte po tom pitanju, prenosi Rojters.

Takođe, kako se navodi u saopštenju Kremlja, Putin je rekao Šolcu da ukrajinski nacionalisti pokušvaju da ometaju bezbjednu evakuaciju civila.

17.10 - Zelenski: Kijev će uložiti sve napore za nastavak rada humanitarnih koridora

Ukrajina će uložiti sve napore da nastavi rad humanitarnih koridora, izjavio je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

On je rekao da je više od 18.000 ljudi već evakuisano iz Kijevske oblasti.

Zelenski je istakao da je Ukrajina juče konačno uspjela da organizuje humanitarne koridore iz Sumija u Poltavu i spasi 1.600 studenata i 3.500 građana.

"Evakuacija iz gradova u Kijevskoj oblasti je u toku: više od 18.000 ljudi već je evakuisano iz Dimera, Vorzela i Irpena. Danas ćemo učiniti sve da nastavimo rad humanitarnih koridora", naveo je Zelenski u video-poruci koju je objavio na "Telegramu".

17.00 - Putin naložio istragu zbog angažovanja regruta u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je istragu poslije saznanja da su regruti angažovani u vojnoj operaciji u Ukrajini, suprotno njegovom naređenju da se to ne čini, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema riječima predstavnika Kremlja, Putin je naložio kancelariji glavnog vojnog tužioca da kazni odgovorne za one koji nisu poštovali predsjedničko naređenje da se u Ukrajinu ne šalju regruti, već profesionalni vojnici.

Peskov je rekao da je "činjenica da je jedan broj regruta prisutan u vojnim jedinicima u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini", prenio je TASS.

15.58 - Zelenski potpisao zakon: Za izdaju kazna doživotna robija

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakon sa pooštrenim kaznenim mjerama.

Za izdaju je planirana kazna od 15 godina do čak doživotnog zatvora.

 

15.40 - Brifing Ministarstva odbrane Rusije, ovo su glavne poruke

Ovo su glavne poruke sa danas održanog novog brifinga zvaničnog predstavnika Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igora Konašenkova.

15.37 - Ministri G7 sutra o smanjenju zavisnosti od ruske nafte

Ministri energetike iz zemalja članica Grupe sedam (G7) sastaće se sutra da bi razgovarali o tome šta Zapad još može da učini da smanji svoju zavisnost od ruske nafte i gasa, izjavio je danas britanski ministar za poslovanje Kvasi Kvarteng.

Britanija je prethodno najavila da će postepeno ukinuti uvoz ruske nafte i naftnih derivata do kraja ove godine i razmotriti zabranu uvoza ruskog prirodnog gasa, prenosi agencija Rojters.

15.20 - Šolc: Berlin sigurno neće slati ratne avione Ukrajini

Njemačka sigurno neće slati ratne avione Ukrajini, izjavio je danas njemački kancelar Olaf Šolc nakon što su SAD odbile ponudu Poljske da prebace svoje avione u jednu američku bazu u Njemačkoj.

"Obezbijedili smo sve vrste odbrambenog materijala i poslali oružje o kome smo vam govorili, ali je takođe tačno da moramo veoma pažljivo da razmotrimo šta konkretno radimo, a definitivno ratni avioni nisu dio toga", poručio je Šolc na konferenciji za novinare sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, a prenosi agencija Rojters.

15.17 - Erdoan: Ne prihvatamo lov na vještice protiv ruskog naroda

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je danas da njegova zemlja odbacuje sve poteze koji liče na lov na vještice protiv ruskog naroda, naučnika ili umjetnika.

“Kao što ne bismo napustili Ukrajinu, ne prihvatamo ni prakse slične lovu na vještice protiv ruskog naroda, književnosti, studenata ili umjetnika", rekao je Erdoan poslanicima vladajuće Stranke pravde i razvoja.

Podsjetivši da je njemačka Minhenska filharmonija otpustila ruskog dirigenta zbog njegove podrške predsjedniku Rusije Erdoan je rekao da takve "fašističke prakse" bacaju sjenku na ukrajinsku legitimnu borbu u pružanju otpora ruskim trupama tako što podstiču klimu mržnje i ljutnju i siju nova neprijateljstva, prenosi Anadolija.

Erdoan je takođe kritikovao međunarodne organizacije zbog nedovoljno akcija oko ratnih zona, posebno Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

14.53 - IAEA: Bezbjednost Černobilja nije ugrožena

Nestanak električne energije u nuklearnoj elektrani Černobilj nema kritičan uticaj na njenu bezbjedost, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

14.40 - Oglasio se Kuleba o stanju u Černobilju

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da Rusija mora momentalno da ispoštuje privremeni prekid vatre kako bi se omogućila popravka dalekovoda do nuklearne elektrane u Černobilju, jer bi, kako tvrdi, moglo da dođe do curenja radijacije ako i dalje ne bude bilo struje.

13.52 - Kuleba: Ne polažem prevelika očekivanja od pregovora s Lavrovom

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da ne polaže velika očekivanja od pregovora s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, te da se prema njima odnosi suzdržano.

"Spremamo se za razgovore s mojim ruskim kolegom, ministrom Lavrovom. Oni će se održati sutra", rekao je u videoporuci objavljenoj na njegovoj Facebook stranici.

Istovremeno, Kuleba je kazao da se "ozbiljno radi" kako bi pregovori bili "maksimalno učinkoviti".

13.43 - Zelenski: Pripremamo se za narednu rundu pregovora

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je izjavio da se Ukrajina priprema za narednu rundu pregovora sa Rusijom u cilju postizanja mira.

13.10 - EU donijela novi paket sankcija protiv Rusije i Bjelorusije

BRISEL - Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen najavila je danas novi paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na vojni napad Moskve na Ukrajinu.

"Stežemo mrežu sankcija kao odgovor na rusku vojnu agresiju protiv Ukrajine. Na listi sankcionisanih naći će se 160 osoba među kojima su oligarsi i članovi Savjeta Ruske Federacije, bankovni sektor Bjelorusije, izvoz pomorskih navigacionih tehnologija u Rusiju i kripto imovina", napisala je fon der Lejen na Twitteru.

Odluku o novom paketu sankcija donijeli su ambsadori EU na jučerašnjem sastanku u Briselu, i finalizovali je danas pokretanjem zvanične procedure usvajanja odluke od strane Savjeta EU.

13.05 - "Potez Srbije u UN je iznuđen i rezultat je najjačeg pritiska SAD i EU"

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da razumije da je iznuđen potez Srbije da se u Generalnoj skupštini UN pridruži osudi vojne intervencije u Ukrajini i da je to rezultat velikog, možda najjačeg pritiska od SAD i EU.

12.40 - Černobilj bez struje, prijeti oslobađanje radioaktivnih čestica

Radioaktivne supstance bi mogle biti oslobođene iz ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilju, jer nije u stanju da hladi istrošeno nuklearno gorivo nakon što joj je prekinuto napajanje električnom energijom, saopštila je danas ukrajinska državna nuklearna kompanija "Energoatom".

12.29 - Peskov: Zainteresovani smo za održavanje novih pregovora s Ukrajinom što prije 

Moskva je zainteresovana za održavanje novih rundi pregovora s Kijevom čim ukrajinska strana bude spremna, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ruska strana je održala i ostaje zainteresirana za nastavak pregovora. Rusko stajalište je krajnje jasno i formulisano, dovedeno do znanja ukrajinskim pregovaračima. Zainteresovani smo za održavanje nove rune pregovora čim naši ukrajinski pregovarači budu spremni za to. ”, rekao je Peskov, prenosi TAS S.

12:13 - Zelenski Zapadu: Mi smo u ratu, riješite to brže

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Poljsku i SAD da odmah odluče o slanju borbenih aviona u Ukrajinu.

"Slušajte, mi smo u ratu! Nemamo vremena za sve ovo. Radi se o ljudskim životima! Još jednom tražimo: Riješite to brže. Ne prebacujte odgovornost", poručio je Zelenski.

11.58 - Putin potpisao zakone koji omogućavaju "amnestiju kapitala"

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas zakon o korišćenju državnog Fonda nacionalnog bogatstva za kupovinu državnih obveznica i akcija u ruskim rubljama (OFZ), prenosi Rojters pozivajući se na izvještaj novinske agencije RIA.

11.46 - MMF odobrio 1,4 mIlijarde dolara hitne podrške Ukrajini

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je 1,4 milijarde dolara hitne podrške Ukrajini za finansiranje rashoda i jačanje platnog bilansa, izjavio je u srijedu guverner ukrajinske centralne banke Kirilo Ševčenko.

"Neizmjerno smo zahvalni MMF-u što je brzo odgovorio na naš zahtjev... To je od vitalnog značaja za Ukrajinu sada dok prolazi kroz ovako užasan period", rekao je Ševčenko, prenosi Rojters.

Takođe je naveo da će sve potrebne procedure biti završene što je prije moguće.

Ukrajina se za potrebe finansiranja okrenula ka saveznicima i međunarodnim institucijama nakon početka ruskog napada na zemlju 24. februara, kako bi podržala svoju ekonomiju.

11.43 - Kijev blokirao izvoz žitarica, soli i mesa

Ukrajina je blokirala izvoz raži, ječma, heljde, prosa, šećera, soli i mesa do kraja godine, saopštila je Vlada, prenosi "Skaj njuz".

11.22 - Zaharova: SAD da objasne svijetu bio-laboratorije u Ukrajini

Rusija je danas zatražila od SAD da objasne svijetu zašto podržavaju ono što je Moskva identifikovala kao vojno-biološki program u Ukrajini, javlja Rojters pozivajući se na izjavu portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

11.02 - Putin: Porodicama poginulih pet miliona rubalja, ranjenima po tri

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se isplaćuje novac za ranjene i poginule u Donjecku.

Kako javlja RT, porodicama vojnika Donjecke narodne republike koji su poginuli posle 24. februara biće isplaćeno po pet miliona rubalja, a ranjenima po tri miliona, proizilazi iz ukaza šefa republike.

10.34 - Kina: Sankcije na rusku naftu donijeće probleme svima

Sankcije protiv ruskog izvoza nafte i gasa će rezultirati ekonomskim problemima koji će pogoditi sve strane, ocijenio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđen.

10.04 - Oglasila se supruga Volodimira Zelenskog

Supruga predsjednika Ukrajine Olena Zelenska, u prvoj javnoj izjavi upućenoj globalnoj zajednici, govorila je o užasima rata, zahvalivši istovremeno na podršci međunarodne zajednice, ali i pozivajući zapadne zemlje da proglase zonu zabrane letova nad Ukrajinom.

9.59 - Rusija najavila brz i širok odgovor na zapadne sankcije

Rusija je upozorila danas Zapad da priprema brz i širok odgovor na njihove sankcije, koji će biti bolan u najosjetljivijim zapadnim oblastima.

"Reakcija Rusije će biti brza, promišljena i bolna za one na koje je uperena", rekao je Dmitrij Biričevski, direktor odjeljenja za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju RIA.

Američki predsjednik Džozef Bajden je uveo u utorak momentalnu zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata kao mjeru odmazde za napad Rusije na Ukrajinu.

Moskva je ranije ove nedjelje upozorila da bi cijene nafte mogle da porastu iznad 300 dolara po barelu ako SAD i Evropska unija zabrane uvoz sirove nafte iz Rusije.

Američka televizija CNN prenijela je da su zvaničnici EU najavili da će 27-člani blok ove godine smanjiti uvoz ruskog prirodnog gasa za dvije trećine, i da su predsatvili plan za postizanje energetske nezavisnosti od Moskve "znatno prije 2030. godine".

Prema ruskim podacima, Evropa troši oko 500 miliona tona nafte godišnje, pri čemu ruske isporuke čine oko 30 posto od toga, ili 150 miliona tona, a takođe snabdijeva Evropljane i sa 80 miliona tona petrohemijskih proizvoda.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da je "specijalna vojna operacija" u Ukrajini od suštinskog značaja za obezbjeđivanje ruske bezbjednosti, nakon što su SAD odlučile da uključenjem Ukrajine u NATO prošire taj vojni savez do granica Rusije, navodi se u tekstu.

9.52 - Iz Ukrajine izbjeglo oko 2,2 miliona ljudi

Broj ljudi koji su napustili Ukrajinu od početka ruske vojne intervencije vjerovatno je dostigao 2,1 do 2,2 miliona, izjavio je danas šef UNHCR-a Filipo Grandi.

On je rekao na konferenciji za novinare tokom posjete Stokholmu da je "sada trenutak da se pokuša sa pružanjem pomoći na granici", umjesto da se diskutuje o raspoređivanju izbjeglica po državma.

Grandi je dodao da je u sadašnjoj situaciji naročito osjetljiva Moldavija, koja nije članica EU.

Potpredsjednik Vlade Ukrajine Irina Vereščuk izjavila je da će Ukrajina danas pokušati da evakuiše civile preko šest "humanitarnih koridora", uključujući opokoljeni lučki grad Mariupolj.

9.43 - Kina optužuje NATO: Dovodite situaciju do tačke pucanja

Kina je optužila NATO da gura pojačava tenzije između Rusije i Ukrajine do tačke pucanja.

Na dnevnom brifingu za novinare, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan pozvao je SAD da ozbiljno shvate zabrinutost Kine i izbjegnu podrivanje njenih prava ili interesa u rješavanju situacije u Ukrajini i veza sa Rusijom, prenosi Rojters.

9.39 -  Ukrajina potvrdila evakuaciju civila i prekid vatre za danas

Vlasti u Kijevu će danas pokušati da evakuišu civile kroz šest "humanitarnih koridora", uključujući i iz opkoljenog južnog lučkog grada Mariupolja, za vrijeme trajanja dogovorenog prekida vatre sa ruskom stranom, saopštila je potpredsjednica vlade i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Irina Vereščuk.

Ona je u video izjavi navela da su ukrajinske oružane snage pristale da prekinu vatru u tim područjima, danas od 9 do 21 sat, i pozvale ruske snage da ispune svoju obavezu u vezi lokalnog primirja, prenosi Rojters.

"U 06.30 sati dobili smo poruku iz Ruske Federacije o koordinaciji ruta koje smo prethodno predložili. Poslali smo pismo Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK) i u devet sati naš premijer Denis Šmihal razgovarao je sa šefom MKCK-a Peterom Maurerom o potvrđivanju takvog sporazuma. Vojska je saglasna sa prekidom vatre od 9 do 21 sat današnjeg dana", navela je danas Vereščuk u objavljenoj video poruci naTelegram kanalu kabineta ukrajinskog predsjednika, prenosi agencija Interafaks Ukrajina.

Kako je navedeno uspostaviće se režim prekida vatre i zeleni koridori na sljedećim pravcima: Enerhodar - Zaporožje; Sumi - Poltava; Mariupolj - Zaporožje; Volnovaha - Pokrovsk; Izium - Lozova; Vorzel, Buča, Borođanka, Irpin, Hostomel - Kijev.

9.30 - Snažna eksplozija na jugozapadu Luganska

Snažna eksplozija dogodila se na jugozapadu Luganska. 

Kako javlja dopisnik TAS S-a, zvuk se čuo u svim dijelovima grada, osjetio se snažan udarni val.

9.01 - Lavrov putuje u Tursku, sutra sastanak sa Kulebom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas putuje u Tursku, na sastanak sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, a prenosi TASS.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će sastanak biti održan sutra na marginama diplomatskog foruma u Antaliji.

Ona je navela da je sastanaka Lavrova i Kulebe inicirala Turska, te da se Rusija priprema za taj susret, ali da nema razloga za žurbu.

TASS prenosi da će sastanku u Antaliji prisustvovati i šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

7.48 - Rusi slave: Oslobođena skoro cijela teritorija Luganska

Od 8. marta uveče oslobođena je skoro cijela teritorija Luganske Narodne Republike, saopšteno je na Telegram kanalu Ministarstva spoljnih poslova Luganska.

"Skoro cijela teritorija Luganske Narodne Republike je oslobođena. Naselja LNR sjeverno-sjeveroistočno od linije Svatovo-Starobelsk-Novoajdar-Širokoe oslobodile su Oružane snage Ruske Federacije", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako se navodi, narodna milicija je oslobodila 80 naselja Luganska i Donjecka. Tokom 8. marta oslobođeno je sedam naselja. Ranije tokom dana četiri civila su povrijeđena u posljedicama granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine na teritorijama koje su ranije oslobodile snage Donjecke Narodne Republike.

7.41 - Rusko Ministarstvo odbrane: Došli smo u posjed tajnih ukrajinskih dokumenata

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je došlo u posjed ukrajinskih dokumenata o planu napada na Donbas.

7.25 - Ruske snage u Zaporožju otkrile veliku količinu oružja

Vojnici ruske Nacionalne garde su nakon preuzimanja kontrole nad nuklearnom elektranom Zaporožje, u njoj otkrili veliku količinu oružja, pored ostalog i na blokovima za napajanje, izjavio je predstavnik garde.

Prema njegovim riječima, zapljenjeno je više od 500 komada oružja ko je je pripadalo Nacionalnoj gardi Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

"Prilikom preuzimanja kontrole nad stanicom tokom pretrage je otkrivena velika količina naoružanja i municije, uključujući teško naoružanje", rekao je on.

Ruska nacionalna garda prethodno je saopštila da je nuklearka Zaporožje pod njenom potpunom kontrolom.

U saopštenju je navedeno da osoblje radi normalno, a da su vojnici Nacionalne garde Ukrajine koji su čuvali objekat predali oružje i da su pušteni.

7.08 - Jutarnje uzbune u nekoliko ukrajinskih gradova

Sirene za zračni napad oglasile su se u Kijevu, Černihivu, Lubniju, Poltavi i Vasilkivu, prema nekoliko lokalnih ukrajinskih medija.

Alarmi signalizuju potencijalnu opasnost od zračnih napada i upozorenje su stanovnicima da se sklone u bunkere ako već nisu tamo.

Ranije je BBC izvijestio da su neki novinari na društvenim mrežama pisali da su čuli eksplozije u Kijevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije