Svijet

Oglasila se supruga Volodimira Zelenskog

Oglasila se supruga Volodimira Zelenskog
Foto: Print Screen/Instagram | Oglasila se supruga Volodimira Zelenskog

KIJEV - Supruga predsjednika Ukrajine Olena Zelenska, u prvoj javnoj izjavi upućenoj globalnoj zajednici, govorila je o užasima rata, zahvalivši istovremeno na podršci međunarodne zajednice, ali i pozivajući zapadne zemlje da proglase zonu zabrane letova nad Ukrajinom.

U pismu objavljenom na zvaničnom sajtu ukrajinskog predsjednika, Zelenska je navela imena pojedine djece koja su bila žrtve rata, prenosi BBC.

"Osmogodišnja Alisa koja je umrla na ulicama Ohtirka dok je njen djeda pokušavao da je zaštiti. Polina iz Kijeva je poginula u granatiranju sa roditeljima. Geleri su pogodili 14-godišnjeg Arsenija u glavu i nije mu bilo spasa jer hitna pomoć nije stigla na vrijeme zbog jakih požara", navodi prva dama Ukrajine u tom pismu.

"Kada Rusija kaže da 'ne vodi rat protiv civila', prvo navodim imena ove ubijene djece", napisala je ona.

Zelenska je zahvalila na podršci međunarodne zajednice i susjednih naroda koji su primili izbjeglice, ali je i ponovila pozive svog supruga, predsjednika Zelenskog, da zapadne zemlje proglase zonu zabrane letova nad Ukrajinom.

NATO se, međutim, odupreo ovoj akciji jer bi to podrazumijevalo vojno angažovanje zapadnih snaga u sukobu sa ruskim avionima.

"Ovim pismom svjedočim i govorim svijetu: rat u Ukrajini nije rat 'negde tamo'. Ovo je rat u Evropi, blizu granica EU", poručila je ona.

"Ako ne zaustavimo Putina, koji prijeti da započne nuklearni rat, neće biti bezbjednog mjesta na svijetu ni za koga od nas", zaključuje ona u pismu.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije