Svijet

Oglasio se Kuleba o stanju u Černobilju

Oglasio se Kuleba o stanju u Černobilju
Foto: Wikimedia | Oglasio se Kuleba o stanju u Černobilju

LAVOV - Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da Rusija mora momentalno da ispoštuje privremeni prekid vatre kako bi se omogućila popravka dalekovoda do nuklearne elektrane u Černobilju, jer bi, kako tvrdi, moglo da dođe do curenja radijacije ako i dalje ne bude bilo struje.

"Rezervni generatori na dizel imaju kapacitet od 48 sati da napajaju nuklearnu elektranu u Černobilju. Nakon toga, sistemi za hlađenje skladišta istrošenog nuklearnog goriva će prestati da rade, zbog čega će curenje radijacije biti neizbiježno", napisao je Kuleba na Twitteru.

On tvrdi i da bi vjetar mogao da prenese radioaktivni oblak u druge regione Ukrajine, Bjelorusije, Rusije i Evrope, prenosi "Gardijan".

"Ako se situacija nastavi, cjelokupno tamošnje osoblje će biti izloženo opasnoj dozi radijacije", upozorava Kuleba.

Prethodno je ukrajinski državni energetski operater saopštio da su ruske snage isključile nuklearnu elektranu u Černobilju sa elektromreže.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija "Energoatom" je saopštila da bi radioaktivne supstance mogle biti oslobođene iz nuklearne elektrane, jer nije u stanju da hladi istrošeno nuklearno gorivo nakon što joj je prekinuto napajanje električnom energijom.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije