Svijet

Džonson: Ne osjećamo neprijateljstvo prema ruskom narodu

Džonson: Ne osjećamo neprijateljstvo prema ruskom narodu
Foto: Andrew Parsons/Flickr | Džonson: Ne osjećamo neprijateljstvo prema ruskom narodu

LONDON - NATO ne gaji animozitet prema ruskom narodu niti dovodi u pitanje status Rusije kao svjetske sile, napisao je britanski premijer Boris Džonson u članku objavljenom u "Njujork tajmsu".

"Ne osjećamo neprijateljstvo prema ruskom narodu i ne želimo da osporavamo veliku naciju i svjetsku silu", naveo je Džonson.

On je naglasio da Ukrajina nema ozbiljne izglede za pridruživanje NATO-u u bliskoj budućnosti, te da rat u toj zemlji nije sukob Alijanse niti će to postati.

"Nijedan saveznik nije poslao vojsku u Ukrajinu", rekao je DŽonson.

Džonson je ranije predložio saveznicima u NATO-u da podrže međunarodni plan akcije u vezi sa Ukrajinom koji uključuje angažovanje međunarodne humanitarne koalicije, obezbjeđivanje odbrambene opreme za Kijev, kao i maksimalan ekonomski pritisak na Rusiju.

On je istakao da plan podržava i sprečavanje onog što je nazvao normalizovanjem postupaka Moskve u Ukrajini, traženje diplomatskih puteva ka deeskalaciji, ali samo ukoliko vlasti u Kijevu imaju puno učešće u bilo kakvom potencijalnom rješenju, kao i jačanje evroatlantske bezbjednosti, prenio je TASS.

Prema njegovim riječima, Zapad i cijela međunarodna zajednica trebaju da podrže ove inicijative.  Džonson planira da sljedeće sedmice razgovara o tome sa premijerima Kanade i Holandije Džastinom Trudoom i Markom Ruteom, koji će sutra stići u posjetu Londonu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije