Svijet

EU zahtjeva od Moskve prekid vojne akcije i povlačenje snage sa cijele Ukrajine

EU zahtjeva od Moskve prekid vojne akcije i povlačenje snage sa cijele Ukrajine
Foto: Tanjug/AP | EU zahtjeva od Moskve prekid vojne akcije i povlačenje snage sa cijele Ukrajine

VERSAJ - Lideri EU uputili su danas, sa samita u Versaju, zahtjev Moskvi da prekine vojnu akciju i odmah i bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa teritorije cijele Ukrajine.

Oni su pozdravili hrabrost naroda Ukrajine u odbrani svoje zemlje i poručili da su spremni da uvede nove sankcije Rusiji i povećaju pomoć KIjevu, uključujući i dodatnih 500 milona evra za naoružanje.

”Rusija i njen saučesnik Bjelorusija snose punu odgovornost za ovaj agresorski rat i biće pozvani na odgovornost za svoje zločine, uključujući i neselektivno gađanje civila i civilnih objekata. U tom pogledu, pozdravljamo odluku tužioca Međunarodnog krivičnog suda da otvori istragu i pozivamo da se obezbjedi sigurnost ukrajinskih nuklearnih elektrana uz pomoć Međunarodne agencije za atomsku energiju", navodi se u zajedničkom saopštenju lidera EU.

U saopštenju, nakon jučerašnjih maratonskih razgovora u Versaju, lideri EU 27 poručuju da će nastaviti da pružaju političku, finansijsku, materijalnu i humanitarnu podršku Ukrajini uključujući i pomoć "u obnovi demokratske Ukrajine" kada prestane ruski napad.

EU 27 naglašavaju da izbjeglicama iz Ukrajine nude privremenu zaštitu na cijeloj svojoj teritoriji, a Rusiju pozivaju da obezbjedi nesmetan humanitarni pristup žrtvama i interno raseljenim licima u Ukrajini i omogući bezbjedan prolaz onim civilima koji žele da odu.

U zaključku zajedničkog saopštenja, EU lideri kažu da "priznaju evropske težnje Ukrajine" i poručuju da će raditi na "produbljivanju partnerstva kako bi podržali Ukrajinu na njenom evropskom putu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije