Svijet

Fon Kramon: Razočarana sam, samit EU je potpuni neuspjeh

Fon Kramon: Razočarana sam, samit EU je potpuni neuspjeh
Foto: Tanjug/AP | Fon Kramon: Razočarana sam, samit EU je potpuni neuspjeh
Tanjug

BRISEL - Poslanica i izvjestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Viola fon Kramon Taubadel izjavila je da je "strašno razočarana" i da je dvodnevni samit EU, koji je danas završen u Briselu, bio "potpuni neuspjeh".

"Moram da priznam da sam strašno razočarana... Pogledajte: pustili su ih da putuju u Brisel, njih šestorica, a ništa im nisu dali, ništa nisu odradili. Ni BiH nije dobila status kandidata, što je još gore, Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile pristupne pregovore, a Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju, što je pitanje koje se razvlači već četiri godine", rekla je ona u intervjuu za Euroaktiv.

Prema njenim riječima, ovo je zaista katastrofalan signal i zbog toga je srećan samo Kremlj.

Na pitanje zašto je na samitu propuštena prilika da se Srbiji uputi jasna poruka da treba da se uskladi sa spoljnom politikom EU i sankcijama Rusiji, ona je odgovorila da je tokom nedavne posjete Beogradu od civilnog društva saznala da postoji bojazan da ukoliko bi vlast uvela sankcije, da bi EU odustala od demokratskih principa u Srbiji - slobode medija, partijskog pluralizma.

"Pravi argument bi trebalo da bude - ako se ne uskladite sa spoljnom politikom, onda ćemo suspendovati sredstva. Ali, nisam čula da je neko to rekao", navela je.

Kada je riječ o inicijativi Otvoren Balkan, Fon Kramon Taubadel je kazala da ona nije zasnovana na principima, standardima i kriterijumima i ako bismo, kaže, nastavili a tim, zapravo bismo potkopali proces pristupanja EU zasnovan na zaslugama.

Stoga je, kazala je, smatra neodrživom.

Naglasila je da je odluka da se Moldaviji i Ukrajini da status kandidata za članstvo u EU veoma "jeftina".

"Ne košta ništa da im se da status kandidata u geopolitički veoma napetoj situaciji", istakla je Fon Kramon Taubadel.

Prema njenim riječima, oni sa statusom kandidata mogu biti u čekaonici zauvijek, kao što smo vidjeli kod Turske i zapadnog Balkana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije