Svijet

Fon der Lajen: Uzvratićemo Putinovim prijateljima u Evropi

Fon der Lajen: Uzvratićemo Putinovim prijateljima u Evropi
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Fon der Lajen: Uzvratićemo Putinovim prijateljima u Evropi

ATINA - Predsjednica Evropske komisije i kandidatkinja Evropske narodne partije desnog centra (EPP) za evropske izbore Ursula fon der Lajen obećala je da će ''uzvratiti'' krajnje desničarskim ''Putinovim prijateljima'' u Evropi koji žele da ''otmu'' njenu budućnost.

''Rusija ne pokušava samo da zbriše Ukrajinu sa lica zemlje. Agresija Rusije je šira: godinama preduzima hibridne napade na Evropu. Bilo putem sajber napada ili manipulacije društvenim medijima ili instrumentalizacije migranata'', rekla je fon der Lajen tokom svog obraćanja u Atini, gdje je prisustvovala 50. godišnjici formiranja vladajuće Nove demokratije (članice EPP), prenosi "Tanjug" pisanje portala "Euraktiv".

Ona je istakla da ''Putinovi prijatelji u Evropi'' pokušavaju da ''ispočetka napišu istoriju i otmu budućnost, bilo pod maskom populista ili demagoga. Bilo da se radi o AfD-u u Njemačkoj, o Nacionalnom okupljanju u Francuskoj, Konfederaciji u Poljskoj ili drugim. Imena su možda različita, ali cilj je isti: Oni gaze naše vrijednosti i žele da nam otmu budućnost''.

Fon der Lajen je ocijenila da Evropa mora da poveća kolektivnu potrošnju za odbranu.

''Pošto rat nije stvar prošlosti u Evropi, saradnja u oblasti odbrane mora biti obilježje budućnosti u Evropi. I upravo to je ono za šta ćemo se zalagati u ovoj kampanji'', navela je fon der Lajen.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis rekao je na proslavi da Evropa nema prostor da eksperimentiše, dodajući da je u Grčkoj ekonomska kriza duže trajala jer je ''populizam sprečio njeno oživljavanje''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije