Svijet

G7: Za Ukrajinu obezbijeđene 24 milijarde dolara u 2022.

G7: Za Ukrajinu obezbijeđene 24 milijarde dolara u 2022.
Foto: Tanjug/AP | G7: Za Ukrajinu obezbijeđene 24 milijarde dolara u 2022.

VAŠINGTON - Ministri finansija Grupe sedam ekonomskih sila (G7) saopštili su da su zajedno sa međunarodnom zajednicom obezbijedili i obećali dodatnu podršku Ukrajini koja prelazi 24 milijarde dolara za 2022, uz napomenu da su spremni da učine i više, koliko god je to potrebno, prenosi Rojters.

U saopštenju, ministri su poručili da žale zbog učešća Rusije na međunarodnim forumima, uključujući G20, Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku, tokom ove nedjelje.

"Međunarodne organizacije i multilateralni forumi više ne bi trebalo da sprovode svoje aktivnosti sa Rusijom na uobičajeni način", naglasili su ministri G7.

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen i predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard izrazile su nezadovoljstvo prisustvom i učešćem visokog ruskog zvaničnika na jučerašnjem sastanku G20 u Vašingtonu, a Sjedinjene Države su podnijele zahtjev da se Rusija isključi iz Grupe 20 velikih svjetskih ekonomija.

Kanadska ministarka finansija Kristija Frilend saopstila je juče da je napustila plenarni sastanak G20 u Vašingtonu u znak protesta zbog učešća Rusije na tom skupu, a francuski ministar finansija Bruno le Mer pozvao je Rusiju da ne prisustvuje sastancima grupe zemalja G20.

Još nekoliko ministara finansija i guvernera centralnih banaka je takođe napustilo prostoriju ili isključilo svoje kamere tokom video-skupa.

Incident se desio na proljećnom sastanku MMF-a i Svjetske banke na kojem su se ministri finansija i šefovi centralnih banaka sastali kako bi razgovarali o najhitnijim svjetskim pitanjima, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije