Svijet

G7 pokrenula infrastrukturno partnerstvo da bi potisnula Kinu

G7 pokrenula infrastrukturno partnerstvo da bi potisnula Kinu
Foto: Tanjug/AP | G7 pokrenula infrastrukturno partnerstvo da bi potisnula Kinu
Tanjug

ELMAU - Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta zvanično je na svom godišnjem samitu pokrenula globalno infrastrukturno i investiciono partnerstvo s ciljem da potisne uticaj Kine u zemljama u razvoju.

Program G7 je odgovor na takozvanu kinesku inicijativu "Pojas i put", za koju zapadni zvaničnici dugo tvrde da hvata u zamku zemlje koje imaju dugove, investicijama koje više koriste Kini nego njihovim domaćinima, prenio je AP.

Bijela kuća navodi da inicijativa nastoji da iskoristi 200 milijardi dolara američkih investicija u narednih pet godina, zajedno sa sličnim iznosom od saveznika iz G7, kako bi se podstakao razvoj infrastrukture u zemljama s nižim i srednjim prihodima.

Dodaje se da će većina sredstava doći iz privatnog sektora, državnih fondova i globalnih razvojnih fondova, a ne direktnog novca poreskih obveznika.

SAD navode da napori koje podržava G7 promovišu odgovorna ulaganja koja imaju za cilj dobrobit zajednica u kojima žive.

Među prvim inicijativama su investicija od dvije milijarde dolara u solarnu farmu u Angoli na jugozapadu Afrike, 320 miliona dolara za izgradnju bolnica u Obali Slonovače, na zapadu Afrike i 40 miliona dolara za promovisanje regionalne trgovine energijom u jugoistočnoj Aziji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije