Svijet

Irska uplaćuje 20 miliona evra za UNRVA

Irska uplaćuje 20 miliona evra za UNRVA
Foto: Tanjug/AP | Irska uplaćuje 20 miliona evra za UNRVA

DABLIN - Irska je saopštila da će uplatiti 20 miliona evra podrške Agenciji UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRVA) i pozvala zemlje koje su suspendovale pomoć da nastave sa uplatama za Agenciju.

"Pozivam druge donatore da nastave i prošire podršku UNRVA kako bi ta agencija mogla da nastavi da pomaže milionima palestinskih izbjeglica", rekao je irski ministar spoljnih poslova Majkl Martin nakon sastanka sa generalnim komesarom UNRVA Filipeom Lazarinijem.

UNRVA, koja pruža usluge u obrazovanju, zdravstvenoj njezi i drugim poljima, trenutno je u krizi, otkako je Izrael oštužio 12 zaposlenih u Agenciji da su bili umiješani u napadu palestinskog Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra.

Optužbe su dovele do toga da brojne zemlje suspenduju finansiranje, uključujući SAD, koje su najveći donator UNRVA. Dablin je direktno uplatio Agenciji 18 miliona evra u prošloj godini, od ukupno 36 miliona evra obezbijeđenih palestinskom narodu.

Irska je odavno pobornik palestinskih prava, a današnje saopštenje prati obećanje Španije od prošle sedmice da će poslati Agenciji dodatnih 3,5 miliona evra pomoći i Portugalije, koja je obećala dodatnih milion evra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije