Svijet

Izraelski ministar glavnog sekretara UN-a nazvao "prijetnjom svjetskom miru"

Izraelski ministar glavnog sekretara UN-a nazvao "prijetnjom svjetskom miru"
Foto: Pixnio | Izraelski ministar glavnog sekretara UN-a nazvao "prijetnjom svjetskom miru"

​JERUSALIM - Izraelski ministar vanjskih poslova nazvao je glavnog sekretara "prijetnjom svjetskom miru" pošto je Antonio Gutereš prvi put u svom mandatu aktivirao član kojim poziva Savjet sigurnosti da spriječi humanitarnu katastrofu u Pojasu Gaze.

Veliki gubitak života u Pojasu Gaze i Izraelu u relativno kratkom vremenskom periodu podstakao je Guterešovu odluku da se u pismu Savjetu sigurnosti pozove na član 99, Povelje UN-a, prvi put otkako je preuzeo dužnost 2017. godine.

"Suočen s ozbiljnim rizikom kolapsa humanitarnog sistema u Gazi, pozivam Savjet da pomogne u sprečavanju humanitarne katastrofe i apelujem na proglašenje humanitarnog prekida vatre", objavio je Gutereš na Twitteru.

Član 99 omogućava glavnom sekretaru da skrene pažnju Savjeta sigurnosti na "bilo koje pitanje koje, po njegovom mišljenju, može ugroziti održavanje međunarodnog mira i sigurnosti".

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Koen oštro je kritikovao Guterešov potez.

"Guterešov mandat je opasnost za svjetski mir", objavio je Koen na Twitteru.

Nastavio je:

"Njegov zahtjev za aktiviranjem člana 99. i poziv na prekid vatre u Gazi predstavlja podršku terorističkoj organizaciji Hamas i odobravanje ubistava starijih osoba, otmice beba i silovanja žena", poručio je Koen.

Još je Koen dodao:

"Svako ko podržava mir u svijetu mora podržavati oslobađanje Gaze od Hamasa"; dodao je.

Prema UN-u, glavni sekretari nisu se decenijama pozvali na član 99.

"Pozivam članice Savjeta sigurnosti da izvrše pritisak kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa. Ponavljam svoj apel da se proglasi humanitarni prekid vatre. To je hitno", stoji u pismu u kojem Gutereš ističe "Civilno stanovništvo mora biti pošteđeno veće štete".

Ne postoje direktne posljedice pozivanja na član 99. Ali, za očekivati je da će se ove sedmice sastati Savjet sigurnosti kako bi raspravljalo o tom pitanju te da će biti prisutan i Gutereš.

Uobičajno je da članovi Savjeta sigurnosti sami odlučuju koja pitanja smatraju prijetnjom svjetskom miru i stoga ih žele staviti na dnevni red. Do sada je najmoćnije tijelo UN-a donijelo rezoluciju o ratu u Gazi, ali je inače često bilo podijeljeno.

Izrael je započeo svoju vojnu kampanju kao odgovor na napad 7. oktobra, u kojem su Hamasovi borci upali na jug Izraela, ubili 1200 ljudi i odveli 240 talaca, prema Tel Avivu.

Prema ministarstvu zdravstva koje je pod kontrolom Hamasa, izraelska vojska je od tada u Pojasu Gaze ubila više od 16.200 ljudi. Ovu brojku trenutno nije moguće nezavisno provjeriti, prenosi "Tportal".

Međutim, UN i posmatrači ističu da su se brojke vlasti u Pojasu Gaze u prošlosti generalno pokazale vjerodostojnima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije