Svijet

KZN upitao Izrael zašto je srušen soliter, sjedište medijskih kuća

KZN upitao Izrael zašto je srušen soliter, sjedište medijskih kuća
Foto: Tanjug/AP | KZN upitao Izrael zašto je srušen soliter, sjedište medijskih kuća
Tanjug

Komitet za zaštitu novinara (KZN) sa sjedištem u Njujorku, uputio je zahtev Izraelu.

U zahtjevu se traži da Izrael "omogući detaljan uvid i obrazloži" zbog čega je raketirana zgrada u kojoj su se nalazila brojna predstavništva medijskih kuća.

"Taj napad na zgradu za koju Izrael odavno zna da je prostor koji koriste brojne međunarodne medijske kuće, upućuje na zaključak da izraelske odbrambene snage nasumično targetiraju kancelarije medijskih kuća kako bi se ometalo izvještavanje o humanitarnim stradanjima građana Gaze", navodi se u saopštenju koje je potpisao izvršni direktor KZN Džoel Sajmon, prenosi AP.

IDF: Zgrade legitiman cilj, Hamas ih koristi u vojne svrhe

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas, nakon što su srušile soliter u kojem su bile kancelarije više svjetskih medija, da Hamas "koristi visoke stambene zgrade u vojne svrhe" i da su one zato "legitiman vojni cilj".

IDF u objavi na Tviteru tvrdi da Hamas koristi visoke zgrade u Gazi u više vojnih svrha, kao što su prikupljanje obaveštajnih podataka, planiranje napada, komandovanje i nadzor komunikacije.

"Hamas je stambena područja u Pojasu Gaze pretvorio u vojna uporišta. Kad Hamas koristi visoku zgradu u vojne svrhe, ona postaje legalan vojni cilj", navodi se u objavi.

Dodaje se da su Izraelske odbrambene snage posljednjih dana pogodile brojne takve zgrade, ali da su pre toga stanarima poslali SMS poruke u kojima su ih pozvali da napuste domove i "obezbedili im dovoljno vremena za evakuaciju".

U prethodnoj objavi na Tviteru IDF je saopštio da su izraelski borbeni avioni pogodili soliter u kojem se nalazila vojna obaveštajna oprema Hamasa i optužio tu organizaciju koja je na vlasti na okupiranim palestinskim teritorijama da se "Krije iza civilnih medija i namjerno ih koristi kao ljudski štit".

U izraelskom vazdušnom napadu danas je uništen 12-spratnica u Gazi u kojem su se nalazile kancelarije Asošijeted Presa i drugih medija, a svi zaposleni su prethodno bezbjedno evakuisani.

Pored dopisništva agencije AP, u soliteru su se nalazile i kancelarije Al Džazire i agencije Frans pres.

Vašington: Bezbjednost novinara najveća odgovornost Izraela

Portparol Bele Kuće Džen Psaki saopštila je večeras da su Sjedinjene Američke Države poručile Izraelu da osigura bezbjednost novinara, nakon što je vojska te zemlje uništila soliter u Gazi u kojem je bilo smješteno više stranih dopisništava, među kojima i američke agencije AP.

"Izraelcima smo u direktnom kontaktu rekli da je sigurnost i bezbjednost novinara i nezavisnih medija njihova najveća odgovornost", napisala je Psaki na Tviteru.

U izraelskom vazdušnom napadu danas je uništena 12-spratnica u Gazi u kojem su se nalazile kancelarije Asošijeted Presa i drugih medija, a svi zaposleni su prethodno bezbjedno evakuisani.

"Šokirani smo i užasnuti što je izraelska vojska gađala i uništila zgradu u kojoj su smještene kancelarije AP i druge novinske organizacije u Gazi", naveo je predsjednik i izvršni direktor te agencije Geri Pruit u izjavi.

Predsjednik AP je poručio da će svijet znati manje o onome što se dešava u Gazi zbog onoga što se danas dogodilo.

Netanijahu Bajdenu: Izbjegavamo da povrijedimo nevine

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je danas američkom predsjedniku Džzefu Bajdenu da Izrael "čini sve da izbjegne da povrjedi ljude koji nisu uključeni u borbu sa Hamasom i ostalim grupama u Pojasu Gaze", saopšteno je iz njegovog kabineta.

U saopštenju se ističe da je dokaz za to činjenica da su "ljudi koji nisu umiješani u sukob" bili evakuisani iz zgrade u Gazi u kojoj su bile kancelarije više svjetskih medija, prije nego što su je izraelske snage srušile, prenosi Rojters.

"Premijer je zahvalio predsjedniku Bajdenu na podršci našem pravu da se branimo", dodaje se u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije