Svijet

Kasis: Mir bez Rusije nemoguć

Kasis: Mir bez Rusije nemoguć
Foto: Tanjug/AP | Kasis: Mir bez Rusije nemoguć

BERN - Švajcarska smatra malo vjerovatnim učešće Rusije na prvoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini, ali smatra da bi Moskva na kraju trebalo da bude uključena u izradu nacrta, pošto je mir bez nje nemoguć, izjavio je švajcarski ministar spoljnih poslova Injacio Kasis.

"Ukrajina je bila ta koja je tražila od nas da organizujemo ovu konferenciju, ali neće biti mira bez Rusije. Sada smo u ovoj delikatnoj ravnoteži pokušavajući da pronađemo način koji bi mogao da uključi Rusiju na tom putu", rekao je Kasis novinarima poslije sastanka Savjeta bezbjednosti UN.

On je rekao da je nada da će Rusija učestvovati u Prvoj konferencija prilično niska i da je zato razgovarao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, koji mu je prenio da su "vrata uvijek otvorena za ozbiljne prijedloge".

Kasis je dodao da je problem u tome da li su prijedlozi koje Rusija smatra ozbiljnim prihvatljivi za druge.

Švajcarski predsjednik Viola Amherd je 15. januara rekla da je ukrajinski lider Vladimir Zelenski zatražio od Berna da bude domaćin mirovnog samita o Ukrajini.

"Kijev želi da održi samit kako bi odobrio `formulu mira` Zelenskog", saopštilo je ukrajinsko predsjedništvo.

Kasis je kasnije naglasio da Rusija treba da bude dio bilo kakvog mirovnog procesa u vezi sa sukobom u Ukrajini.

Lavrov je 23. januara održao sastanak sa Kasisem i rekao mu da je Moskva uzela u obzir odluku Berna da se udalji od svojih principa neutralnosti i u potpunosti podrži Kijev.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je 3. februara da je potencijal Švajcarske kao "poštenog posrednika" u rješavanju sukoba iscrpljen, pri čemu se Bern "slijepo pridržava" politike SAD i EU.

Rusija je započela svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. Ruske i ukrajinske delegacije su od tada učestvovale u nekoliko rundi mirovnih pregovora, ali su pregovori na kraju zašli u "ćorsokak".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije