Svijet

Kijev u problemu: Rusija pronašla rješenje za moćno ukrajinsko oružje

Kijev u problemu: Rusija pronašla rješenje za moćno ukrajinsko oružje
Foto: Tanjug/AP | Kijev u problem: Rusija pronašla rješenje za moćno ukrajinsko oružje

​Neposredno prije nego što su se ruske trupe ovog mjeseca probile preko ukrajinske sjeverne granice, pripadnici ukrajinske 92. Ofanzivne brigade izgubili su vitalni resurs. Satelitska internetska usluga Starlink, koju vojnici koriste za komunikaciju, prikupljanje obavještajnih podataka i izvođenje napada dronovima, suočava se s ometanjima.

Upravljan SpaceX-om Ilona Maska, Starlink je bio ključan za ukrajinsku vojsku od najranijih dana rata s Rusijom. Ukrajinski vojnici tvrde kako sada bez pune usluge nisu mogli brzo komunicirati i razmjenjivati informacije o iznenadnom napadu te su pribjegli slanju tekstualnih poruka.

Ukrajinski vojnici, zvaničnici i stručnjaci za elektroničko ratovanje imali su slična iskustva širom sjeverne linije fronta. Dok su ruske trupe ovog mjeseca napredovale u blizini Harkova, drugog najvećeg grada u Ukrajini, postavile su jače elektroničko oružje i sofisticiranije alate za degradaciju usluge Starlink, priznali su ukrajinski zvaničnici, prenosi Index.hr.

To predstavlja ozbiljnu prijetnju Ukrajini, koja je često uspijevala nadmudriti rusku vojsku uz pomoć tehnologije. Čini se da je ovo bio prvi put da su Rusi uzrokovali opsežne poremećaje Starlinka. Ako nastave sa uspjehom, to bi moglo označiti taktičku promjenu u sukobu, ističući ranjivost Ukrajine i ovisnost o uslugama koje pruža Maskova tvrtka.

Dok Sjedinjene Države i druge vlade sarađuju sa SpaceX-om, ovi problemi pokreću šira pitanja o pouzdanosti Starlinka protiv tehnički sofisticiranog protivnika, piše New York Times. Starlink radi tako što emituje internetsku vezu sa satelita koji kruže oko Zemlje.

Signale na zemlji primaju terminalne antene veličine kutije za picu, koje zatim distribuišu vezu poput Wi-Fi usmjerivača na laptope, telefone i druge uređaje u blizini.

Starlink Ukrajini pruža vitalnu internetsku uslugu od 2022, a vojnici se oslanjaju na nju za navođenje bespilotnih letjelica povezanih s internetom.

Ukrajinski ministar za digitalnu tehnologiju Mihajlo Fedorov je izjavio kako su Rusi koristili novu i napredniju tehnologiju za nedavne napade na Starlink.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije