Svijet

Kina šalje specijalne predstavnike u Ukrajinu

Kina šalje specijalne predstavnike u Ukrajinu
Foto: Tanjug/AP | Kina šalje specijalne predstavnike u Ukrajinu

PEKING, KIJEV - Kineski predsjednik Si Đinping razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, kojem je prenio da će Kina poslati predstavnike u Ukrajinu i sa svim stranama razgovarati o rješavanju krize u toj zemlji.

Ovo je prvi kontakt dvojice lidera od početka sukoba u Ukrajini, a Si je prenio Zelenskom da će Kina poslati specijalne predstavnike u Ukrajinu i sa svim stranama razgovarati o rješavanju krize u toj zemlji.

Si je rekao da će se Kina usredsrediti na promovisanje mirovnih pregovora i uložiti napore da dođe do prekida vatre što je prije moguće, prenosi Rojters.

''Kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN i velika i odgovorna zemlja, nećemo ni da sjedimo skrštenih ruku, niti da sipamo ulje na vatru, a još manje da pokušavamo da profitiramo od toga'', rekao je Si.

U saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova nije pomenuta Rusija, niti to da li će Kina poslati izaslanika i u Moskvu, ali se navodi da ''u nuklearnom ratu nema pobjednika'', i da su pregovori jedini održivi izlaz iz rata.

''Sve zainteresovane strane treba da ostanu mirne i suzdržane u suočavanju sa nuklearnim pitanjem i da istinski sagledaju budućnost i sudbinu sebe i čovječanstva u cjelini i rade zajedno na upravljanju krizom'', navodi se u saopštenju.

Rojters navodi da Ukrajinski zvaničnici već dugo pozivaju Peking da iskoristi svoj uticaj u Rusiji kako bi doprinio okončanju rata.

Zelenski je na Twitteru objavio da je imao dug i sadržajan razgovor sa Sijem.

"Vjerujem da će to, kao i imenovanje ukrajinskog ambasadora u Kini, dati snažan podsticaj razvoju naših bilateralni odnosa", poručio je Zelenski.

Si je početkom aprila izrazio spremnost da razgovara sa Zelenskim.

Ukrajinski predsjednik je u više navrata tražio od Sija da se sastanu, posebno nakon posjete kineskog predsjednika Moskvi u martu.

Zvaničnik kineskog Ministarstva spoljnih poslova Ju Džun saopštio je da razgovor dvojice predsjednika pokazuje objektivnu i nepristrasnu poziciju Kine u međunarodnim odnosima i njen osećaj odgovornosti kao velike zemlje.

AP navodi riječi Si Đinpinga koji je ponovio da je Kina već isporučila više serija humanitarne pomoći Ukrajini i da je spreman da sa time nastavi u okviru sopstvenih kapaciteta.

On je dodao da je Ukrajinska kriza snažno uticala na međunarodnu situaciju.

''Kriza u Ukrajini postaje sve teža, što snažno utiče na međunarodnu situaciju. Što se tiče pitanja Ukrajine, Kina se dosledno zalaže za mir'', dodao je kineski lider.

Portparol vlade u Kijevu, Sergej Nikiforov, rekao je da je razgovor Sija i Zelenskog trajao oko sat vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije