Svijet

Ko je Mohamed Mohber, novi privremeni predsjednik Irana

Ko je Mohamed Mohber, novi privremeni predsjednik Irana
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Ko je Mohamed Mohber, novi privremeni predsjednik Irana

TEHERAN - Prvi potpredsjednik Irana Mohamed Mohber preuzeće dužnost šefa države do izbora novog predsjednika na izborima, izjavio je danas portparol iranskog Savjeta čuvara Islamske revolucije Hadi Tahan Nazif.

Portparol je naveo da na osnovu iranskog Ustava predsjednički izbori treba da budu održani u roku od 50 dana, javila je iranska agencija IRNA.

Tahan Nazif je rekao da u Iranu neće biti problema u pravnom uređenju nakon pogibije predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera.

Helikopter u kojem su bili predsjednik Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan srušio se juče na sjeverozapadu Irana, u regionu Verzegan, a pored njih dvojice, poginulo je još sedam osoba.

Rođen 1. septembra 1955, Mohber se, kao i Raisi, smatra bliskim vrhovnom vođi Aliju Hameneiju, koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima.

Mohber je postao prvi potpredsjednik 2021, kada je Raisi izabran za predsjednika.

Mohber je bio dio tima iranskih lidera koji su posjetili Moskvu u oktobru i pristali isporučiti rakete zemlja-zemlja i više bespilotnih letjelica ruskoj vojsci, rekli su izvori Reutersu u to vrijeme.

Tim je takođe uključivao dva visoka zvaničnika iz Iranske revolucionarne garde i lidera iz Vrhovnog savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Mohber je prethodno bio na čelu Setada, investicijskog fonda povezanog s vrhovnim vođom.

Godine 2010. Evropska unija uključila je Mohbera na popis pojedinaca i subjekata koje je sankcionisala zbog navodne umiješanosti u "aktivnosti nuklearnih ili balističkih projektila". Dvije godine kasnije on je skinut sa popisa.

Godine 2013. Ministarstvo financija SAD dodalo je Setad i 37 kompanija koje je nadzirao na popis sankcionisanih subjekata.

Setad, čije je puno ime Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam ili Štab za izvršenje naredbe imama, uspostavljen je prema naredbi koju je izdao osnivač Islamske Republike, Hameneijev prethodnik, ajatolah Ruhola Homeini. Naredio je pomoćnicima da prodaju i upravljaju nekretninama koje su navodno bile napuštene u haotičnim godinama nakon Islamske revolucije 1979. i da većinu prihoda usmjere u dobrotvorne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije