Svijet

Petodnevna žalost u Iranu: Ajatolah donio odluku o privremenom predsjedniku

Petodnevna žalost u Iranu: Ajatolah donio odluku o privremenom predsjedniku
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Petodnevna žalost u Iranu: Ajatolah donio odluku o privremenom predsjedniku

TEHERAN - Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei rekao je danas da je prvi potpredsjednik Irana Mohamed Mohber zadužen za izvršnu vlast i da ima rok od 50 dana za održavanje predsjedničkih izbora.

Hamnei je objavio petodnevnu nacionalnu žalost zbog pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera, javila je iranska agencija IRNA.

Prema Ustavu, u slučaju da predsjednik Irana premine, prvi potpredsjednik preuzima dužnost šefa države tokom prelaznog perioda od 50 dana do održavanja izbora, uz odobrenje iranskog vrhovnog vođe koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima.

Pored iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i ministra inostranih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, identifikovane su još tri osobe poginule u padu helikoptera na severozapadu Irana, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Poginuli su imam u gradu Tabrizu ajatolah Mohamed ali Al-e Hašem, načelnik iranske provincije Istočni Azerbejdžan, general Malek Rahmati i komandant jedinice za zaštitu predsjednika Sardar Sejed Mehdi Musavi.

Poginuo je i određeni broj tjelohranitelja i posade helikoptera koji još nisu identifikovani.

           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije