Svijet

Pet dana žalosti u Iranu zbog Raisijeve smrti

Pet dana žalosti u Iranu zbog Raisijeve smrti
Foto: Tanjug/AP | Pet dana žalosti u Iranu zbog Raisijeve smrti

U Iranu je proglašena petodnevna žalost povodom pogibije predsjednika Ebrahima Raisija, a zvanična sahrana šefa države i drugih poginulih obaviće se u Tabrizu, odakle će tijela kasnije biti prenesena u rodne gradove žrtava. Dan žalosti zbog smrti iranskog predsjednika proglašen je i najavljen u Turskoj i Pakistanu.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei objavio je petodnevnu žalost nakon smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i izrazio saučešće narodu Irana.

Hamnei je zajedničkom slikom na Iksu (Tviteru) odao počast Raisiju, koji je, prema navodima medija, jednog dana trebalo da naslijedi poziciju vrhovnog vođe Islamske republike.

Trodnevni pogrebni obredi za iranskog predsjednika, ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana i ostale koji su nastradali u padu helikoptera je u Tabrizu, glavnom gradu Istočnog Azerbejdžana.

Raisijevo tijelo će kasnije biti odneseno u Teheran, prije nego što bude sahranjeno u njegovom rodnom gradu Mešhadu, na sjeveroistoku Irana.

Nakon memorijalne ceremonije u Tabrizu, u planu je još jedna u gradu Komu, osam kilometara jugozapadno od Teherana, prenosi RTS.

Brojne zemlje i zvaničnici su izrazili saučešće povodom Raisijeve smrti, među njima i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je poginuli predsjednik Irana bio iskreni i dosljedni prijatelj Srbije.

Premijer Pakistana je zbog pogibije Raisija najavio, a predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan proglasio, nacionalni dan žalosti.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je saučešće i istakao da su Raisi i stradali šef iranske diplomatije Hosein Ami Abdulahijan bili iskreni prijatelji Rusije. Predsednik Kine Si Đinping naveo je da je Raisi doprinio bezbjednosti i stabilnosti zemlje.

Iran mijenja ime olimpijskog karavana u Raisijevu čast

Nacionalni olimpijski komitet Irana imenovao je svoj sportski karavan za Olimpijske igre 2024. godine u Parizu u "Kadem ol Reza" u čast poginulom predsjedniku Ebrahimu Raisiju.

Evropska unija (EU) je takođe izrazila saučešće, dok je Bijela kuća saopštila da je pokojni predsjednik Irana odgovoran za podršku Irana "terorističkim mrežama širom regiona", te da "ima mnogo krvi na rukama".

Raisi je za sobom ostavio suprugu i dvije ćerke.

Helikopter u kojem su bili predsjednik Raisi i Abdolahijan srušio se na sjeverozapadu Irana, u regionu Verzegan, a pored njih dvojice, poginulo je još šest osoba.

Potpredsjednik Irana Mohamed Mohber imenovan je za privremenog predsjednika, do izbora koji će biti održani 28. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije