Svijet

Kuleba: Kijev neće kapitulirati

Kuleba: Kijev neće kapitulirati
Foto: Tanjug/AP | Kuleba: Kijev neće kapitulirati

KIJEV - Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Kijev nikad neće kapitulirati reagujući na izjavu pape Franje koji je pozvao Kijev da pokaže "hrabrost bijele zastave" i pregovarima postigne kraj rata sa Rusijom.

Kuleba je poručio Vatikanu da posebnu pažnju obrati na svoju ulogu u Drugom svjetskom ratu.

Kuleba je na platformi "X" napisao da "jaka osoba u bilo kom sporu stoji na strani dobra umjesto da pokušava da ih sve spoji i onda to nazove pregovorima".

"Naša zastava je žuto-plava. To je zastava uz koju živimo, umiremo i pobjeđujemo. Nikada nećemo podizati nijednu drugu zastavu", napisao je Kuleba na engleskom jeziku, misleći na ukrajinsku nacionalnu zastavu.

Kuleba je, takođe, ukazao na navode da papa Pije Dvanaesti nije preduzeo mjere protiv nacističke tiranije u Drugom svjetskom ratu.

"Istovremeno, kada je u pitanju bijela zastava, znamo ovu strategiju Vatikana iz prve polovine dvadesetog vijeka. Pozivam Vatikan da izbjegava ponavljanje grešaka iz prošlosti i da podrži Ukrajinu i njen narod u njihovoj pravednoj borbi za život", napisao je on.

To je bila referenca na dugogodišnje argumente da papa Pije nije preduzeo ništa uprkos dokazima koji su se pojavili tokom rata o razmjerama Holokausta.

Pismo objavljeno prošle godine iz Vatikanskog arhiva pokazuje da je Pije bio upoznat sa detaljima nacističkih akcija za istrebljenje Jevreja još 1942. godine.

Papa Franjo je u intervjuu tokom vikenda odgovarajući na pitanje novinara rekao da kada stvari ne idu dobro pojednu stranu u sukobu "onda morate da imate hrabrosti da pregovarate".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije