Svijet

"Kuva" oko Harkova: Ukrajina strahuje od nove ruske ofanzive

"Kuva" oko Harkova: Ukrajina strahuje od nove ruske ofanzive
Foto: Tanjug/AP | "Kuva" oko Harkova: Ukrajina strahuje od nove ruske ofanzive

HARKOV - Naoružani odredi radikalnih ukrajinskih nacionalista stižu u oblast Harkova, vjerovatni cilj je im je stvaranje tampon zone oko grada od proruskog stanovništva, rekao je za "RIA Novosti" vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

"U nizu naselja u oblasti Harkov primjećuje se dolazak paravojnih radikalnih pokreta, koji su počeli da opremaju punktove stalnog razmeštaja i stacionirani su u malim grupama na različitim mjestima, uglavnom u kućama i stanovima civila", rekao je Maročko.

Prema njegovim riječima, nacionalisti ne kriju prisustvo u naseljenim mjestima, ali ni nikome od mještana ne oglašavaju svoje mjesto stanovanja i sjedište. Uporedivši naselja u kojima su se nalazili radikali, Maročko je iznio verziju razloga njihovog prisustva u oblastima fronta.

"Na osnovu velikih naselja koje su okupirali radikali: Dergači, Ljubotin, Čugujev, Zmijev i Izjum, može se pretpostaviti da se na taj način stvara bezbjednosna tampon zona oko Harkova od proruskih građana", rekao je vojni ekspert, prenosi "Informer".

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski upozorio je da bi odluka o napadu na Harkov mogla biti fatalna za ruske trupe.

Ali, podsjetimo, ruske snage danima granatiraju Harkov, gdje je, kako kaže za "Liga.net" lokalni gradonačelnik Ihor Terehov, skoro sva javna energetska infrastruktura uništena.

"Ne znam kakav je plan neprijatelja. Gotovo sva kritična energetska infrastruktura je već uništena, a uništena je i privatna infrastruktura. Rusija hoće da nas zastraši, ali to je nemoguće. Za dvije ratne godine od nekada dvomilionskog grada ostalo je samo 1.300.000 stanovnika",  rekao je Terehov.

Podsjetimo, u samom gradu je veoma aktivno i rusko "podzemlje" koje aktivno sabotira akcije Oružanih snaga Ukrajine i odaje lokacije osjetljivih meta širom grada.

Harkov je udaljen svega 30-ak kilometara od ruske granice, ali Rusi nisu uspjeli da ga zauzmu za dvije godine rata, pa se sada računa da bi na proljeće mogli da pokušaju novu ofanzivu i zauzmu grad i zato im je potrebna nova mobilizacija.

S druge strane, i Ukrajina sprema novu masovnu mobilizaciju, pa se očekuje da će i Ukrajinci i Rusi uskoro, krajem aprila ili početkom maja ove godine, krenuti u nove proljećne ofanzivne operacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije