Svijet

Lavrov: Kao što Priština ne predstavlja Srbe sa KiM, tako ni Kijev ne može Donbas

Lavrov: Kao što Priština ne predstavlja Srbe sa KiM, tako ni Kijev ne može Donbas
Foto: Tanjug/AP | Lavrov: Kao što Priština ne predstavlja Srbe sa KiM, tako ni Kijev ne može Donbas

NJUJORK - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da "kao što Priština ne može da tvrdi da predstavlja interese Srba sa Kosova i Metohije, tako ni Kijev ne predstavlja Donbas".

"Kao što Priština ne može da tvrdi da predstavlja interese kosovskih Srba, kojima je Evropska unija obećala autonomiju - tako su Berlin i Pariz obećali poseban status Donbasu", rekao je Lavrov na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, prenijela je RIA Novosti.

On je rekao da je "svakom nepristrasnom posmatraču" očigledno da se režim u Kijevu ni na koji način ne može smatrati predstavnikom stanovnika teritorija koji su odbile da prihvate situaciju koja je u Ukrajni nastala nakon protesta u februaru 2014. godine, koje Moskva smatra državnim udarom.

Dodao je da je ukrajinsko pitanje "nemoguće posmatrati izolovano od geopolitičkog konteksta".

"Rusija je jasno objasnila zadatke koje ostvaruje u okviru specijalne vojne operacije: da eliminiše prijetnje našoj bezbjednosti koje godinama direktno stvara NATO na našim granicama i da zaštiti ljude kojima su uskraćena prava proklamovana multilateralnim konvencijama, da ih zaštiti od direktnih pretnji istrebljenjem i proterivanjem na teritorijama na kojima su vijekovima živjeli njihovi preci. Iskreno smo rekli za šta se i za koga borimo", poručio je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije