Svijet

Lavrov: Sankcije Zapada utiču na svjetsku ekonomiju

Lavrov: Sankcije Zapada utiču na svjetsku ekonomiju
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Lavrov: Sankcije Zapada utiču na svjetsku ekonomiju

MOSKVA - Sankcije Zapada prema Rusiji, koje su bez presedana, utiču prije svega na svjetsku ekonomiju, saopštio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poslije razgovora s kontakt grupom za Ukrajinu država Arapske lige.

"Kako ova situacija utiče na naše bilateralne odnose, uopšte odnose s arapskim svijetom, zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Ne utiče sama situacija na odnose, utiču apsolutno nelegitimne, protivpravne sankcije, sankcije bez presedana koje je Zapad objavio protiv Ruske Federacije, koje su prije svega veoma bolno pogodile globalnu ekonomiju", saopštio je ruski ministar danas na konferenciji za novinare, prenosi TASS.

Lavrov je rekao i da Zemlje NATO-a nastavljaju sa pokušajem miješanja u unutrašnje stvari bliskoistočnih i sjevernoafričkih zemalja, sprečavajući taj region u održivom razvoju.

On je naveo i da je Rusija spremna da sarađuje s Arapskom ligom i informiše je o svim dešavanjima vezanim za ukrajinsku krizu.

Zemlje Arapske lige zainteresovane su za sigurnost svojih državljana u Ukrajini i njihov bezbjedan povratak kući, izjavio je danas egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Hasan Šukri poslije razgovora s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Moskvi.

"Zainteresovani smo za obezbjeđivanje sigurnosti državljanima arapskih zemalja, koji su se našli u zoni sukoba, i njihov bezbjedan povratak kući", rekao je Šukri.

U današnjim razgovorima s ruskim ministrom spoljnih poslova u Moskvi učestvuju ministri spoljnih poslova Alžira, Egipta, Jordana, Iraka i Sudana, kao i generalni sekretar Arapske lige i ambasador UAE u Rusiji.

Odluka o formiranju kontakt grupe za Ukrajinu donesena je na sjednici Savjeta Arapske lige 9. marta u Kairu, navodi TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije