Svijet

Litvanski predsjednik podržao slanje trupa u Ukrajinu

Litvanski predsjednik podržao slanje trupa u Ukrajinu
Foto: Tanjug/AP | Litvanski predsjednik podržao slanje trupa u Ukrajinu

VILJNUS - Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda izjavio je danas da zapadne zemlje treba da razgovaraju o ideji slanja trupa u Ukrajinu i pozvao Zapad da prestane da povlači "crvene linije" po pitanju pomoći Kijevu.

"Pozdravio sam ideju slanja misija na ukrajinsku teritoriju i još uvek smatram da o ovoj ideji treba da razgovaramo. Naravno, najbolje bi bilo da se svi jednoglasno složimo o potrebi za tim i da veoma dobro procijenimo obavještajne i druge informacije koje imamo", rekao je Nauseda  na otvaranju Pariskog foruma za odbranu i strategiju, prenosi litvanski javni servis LRT.

On je podvukao da strah od moguće reakcije Kremlja ne može biti odlučujući faktor u evropskoj odluci.

"Ako počnemo da govorimo ne, Vladimiru Putinu se neće dopasti ovo ili ono, ... nikada nećemo donijeti odluku. I zato sam juče rekao i francuskom predsjedniku (Emanuelu Makronu) i medijima da prestanemo da povlačimo sebi crvene linije", rekao je predsjednik Litvanije.

Povlačenjem crvenih linija samo pomažemo Putinu koji počinje da misli da smo predvidljivi i da može da nas kontroliše i manipuliše nama, dodao je on.

Nauseda je upozorio da Evropa neće izbeći širi rat pasivno posmatrajući krvoproliće na svom pragu, jer ni Ukrajina, ni baltičke države, ni Poljska neće zadovoljiti teritorijalne ambicije Rusije.

Prema njegovim riječima, "fundamentalna greška" je vjerovati da se Putinova Rusija može umiriti ustupanjem teritorija.

"Širi rat u Evropi neće se izbjeći ako se mirno sjedi i posmatra krvoproliće koje Rusija čini u Ukrajini. Kao što Čehoslovačka nije zadovoljila Hitlera, Ukrajina ne bi zadovoljila Putina. Ne bi ni baltičke države ni Poljska. Nijedna od evropskih država trenutno nije bezbjedna", rekao je Nauseda.

On je takođe upozorio da zapadne demokratije ne mogu biti bezbedne "pod kišobranom nuklearnog oružja" dok su "okružene okeanom tiranije".

"Rusija sama neće stati. Bolje bi nam bilo da zaustavimo Rusiju u Ukrajini, i to što prije. Jer što više oklevamo, to će biti skuplje za sve nas", zaključio je predsjednik Litvanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije