Svijet

London ulaže četvrt milijarde funti u artiljerijske granate za Kijev

London ulaže četvrt milijarde funti u artiljerijske granate za Kijev
Foto: Tanjug/AP arhiva | London ulaže četvrt milijarde funti u artiljerijske granate za Kijev

LONDON - Velika Britanija se obavezala da će uložiti gotovo 250 miliona funti /oko 293 miliona evra/ u proizvodnju artiljerijskih granata za Ukrajinu na drugu godišnjicu ruske specijalne vojne operacije, piše "Ivning standard".

Artiljerija je bila ključni faktor u otporu Ukrajine, a paket od 245 miliona funti koji je objavljen danas ima za cilj da popuni kijevske rezerve artiljerijske municije.

Britanski ministar odbrane Grant Šaps rekao je da ukrajinska "postojana odlučnost i otpornost" nastavlja da "inspiriše svijet".

On je dodao da Ukrajina ne može da pobijedi u ovoj borbi bez podrške međunarodne zajednice.

"Zato nastavljamo da činimo ono što je potrebno da osiguramo da Ukrajina može da nastavi da se bori ka pobjedi", rekao je Šaps.

On je naveo da će gotovo četvrt milijarde funti vrijedna sredstva iz Velike Britanije povećati ukrajinske zalihe artiljerijske municije, dok Kraljevsko vazduhoplovstvo završava dalju isporuku naprednih raketa za uništavanje tenkova.

"Zajedno ćemo obezbijediti neuspjeh ruskog predsjednika i pobjedu demokratije, međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i ukrajinskog naroda", rekao je Šaps.

U četvrtak, 22. februara, objavljeno je da je Velika Britanija isporučila još 200 protivtenkovskih projektila "Brimston" Ukrajini.

Druga vojna oprema koju je obezbijedila Velika Britanija uključuje tenkove "Čelendžer 2" i rakete dugog dometa "Storm šedou", dok britanske snage obučavaju ukrajinske vojnike u Britaniji, a Vlada nastavlja da pruža humanitarnu pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije