Svijet

Ministarka suočena s tužbama, Britanija kasni s izdavanjem viza Ukrajincima

Ministarka suočena s tužbama, Britanija kasni s izdavanjem viza Ukrajincima
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Ministarka suočena s tužbama, Britanija kasni s izdavanjem viza Ukrajincima

LONDON - Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel suočena je s tužbama Ukrajinaca koji ne uspijevaju da dobiju britanske vize zbog administrativnih propusta i kašnjenja, a suočeni su s ratnim opasnostima i traumama.

U pripremi je grupna tužba više stotina Ukrajinaca koji su se prije nekoliko nedjelja prijavili da otputuju u Veliku Britaniju, ali čiji su slučajevi zaglavljeni u "haotičnom" administrativnom postupku, saznaje londonski dnevnik Gardijan.

Dobrotvorne organizacije saopštile su da se program "Domovi za Ukrajince" mora hitno revidirati jer je ugrozio djecu i izazvao dodatnu traumu pored "već postojeće traume zbog rata s Rusijom".

Nakon što su poslanici britanskog parlamenta izrazili zabrinutost zbog ukrajinskih porodica koje čekaju i po pet nedjelja na informaciju o statusu svog zahtjeva za izdavanje viza, Vlada je priznala da je svjesna da postoji problem.

Prema najnovijim zvaničnim podacima, 59.000 ljudi ima odobrene vize, ali još nisu stigli u Veliku Britaniju, a samo 15 odsto od 74.700 Ukrajinaca koji su se prijavili za britansku pomoć stiglo je do Velike Britanije.

Među 59.000 Ukrajinaca kojima je viza odobrena veliki je broj onih koji o tome nisu obaviješteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije