Svijet

Mišel: Isključimo kiseonik iz ruske ratne mašine

Mišel: Isključimo kiseonik iz ruske ratne mašine
Foto: Tanjug/AP | Mišel: Isključimo kiseonik iz ruske ratne mašine
Tanjug

ELMAU - Zemlje G7 dele iste ciljeve - isključenje kiseonika iz ruske ratne mašine, istovremeno vodeći računa o svojim ekonomijama, izjavio je danas predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Govoreći na početku samita G7 u bavarskom planinskom rizortu Šlos Elmau, Mišel je rekao da je ruski rat doveo svijet u opasnost i uticao na snabdijevanje hranom i gorivom, cijene i bezbjednost, prenio je Bi-Bi-Si.

On je kazao da su G7 i EU nepokolebljivo jedinstveni u podršci Ukrajini.

EU će nastaviti da pruža finansijsku, humanitarnu i političku podršku Ukrajini, kazao je Mišel i dodao da je ona posvećena pružanju podrške u obnovi Ukrajine.

On je rekao da rat, takođe, oblikuje Evropsku uniju i da je Ukrajini i Moldaviji dat status kandidata, dok se druge nacije nadaju da će i one doći na red.

Rat znači da se svijet promijenio od prošlogodišnjeg samita G7 u Kornvolu, naveo je Mišel i dodao da svijet smatra da bi trebalo da se donose ispravne odluke i brani međunarodno pravo.

Lideri Grupe sedam najbogatijih demokratija počeli su danas trodnevni samit s ciljem da, kako je najavljeno, povećaju pritisak na Rusiju čije su akcije u Ukrajini stvorile nestašice hrane i energenata širom svijeta.

Samitu prisustvuju lideri Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Francuske, Britanije, Italije, Kanade i Japana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije