Svijet

Moskva želi da razgovara o načinima nastavka isporuke žitarica

Moskva želi da razgovara o načinima nastavka isporuke žitarica
Foto: Ilustracija | Moskva želi da razgovara o načinima nastavka isporuke žitarica
Agencije

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je tokom telefonskog razgovora sa liderima Francuske i NJemačke da Rusija ima volju da razgovara o načinima omogućavanja Ukrajini da nastavi isporuku žitarica iz luka u Crnom moru, saopšteno je iz ruskog Kremlja.

"Rusija je, sa svoje strane, spremna da pomogne pronalaženju opcija za neometan izvoz žitarica, uključujući ukrajinskih iz luka u Crnom moru", navodi se u saopštenju Kremlja.

U saopštenju se ističe da je Putin poručio predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu i njemačkom kancelaru Olafu Šolcu da je Rusija spremna da poveća izvoz đubriva i poljoprivrednih proizvoda ukoliko se ukinu sankcije, a to je zahtjev koji je iznio i u razgovorima sa italijanskim i austrijskim liderima u posljednjih nekoliko dana.

Kremlj ističe da je Putin poručio i to da je Rusija spremna za nastavak razgovora sa Ukrajinom, javio je Rojters.

"Posebna pažnja posvećena je statusu pregovora koji su zbog Kijeva zamrznuti. Predsjednik Vladimir Putin potvrdio je otvorenost ruske strane za nastavak dijaloga", dodaje se u saopštenju.

Ruske i ukrajinske zalihe pšenice čine gotovo jednu trećinu globalnih zaliha, a Rusija je i ključni globalni izvoznik đubriva, dok je Ukrajina veliki izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja.

Ukrajina i zapadne zemlje optužile su Rusiju da krizu hrane, koju je stvorila specijalna ruska vojna operacija u Ukrajini, koristi kao oružje, jer je usljed operacije došlo do naglog povećanja cijena žitarica, jestivog ulja, gotiva i đubriva.

Rusija je za situaciju okrivila sankcije Zapada i miniranje ukrajinskih luka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije