Svijet

Njemački list: Rusi presijecaju "žilu kucavicu" Donbasa

Njemački list: Rusi presijecaju "žilu kucavicu" Donbasa
Foto: Tanjug/AP | Njemački list: Rusi presijecaju "žilu kucavicu" Donbasa

BELIN, KIJEV - Ruskim snaga preostalo je tek sedam kilometara da prekinu "žilu kucavicu" kojom Kijev naoružava svoje snage u Donbasu, piše njemački list "Bild".

Nakon zauzimanja sela Novoaleksandrovka, ruske snage izbile su pred auto-put T0504, saobraćajnicu koja povezuje Donbas sa ostatkom Ukrajine. Ona je glavana arterija snabdijevanja za gradove Časov Jar i Konstantinovka.

Oružane snage Ukrajine bacale su sve raspoložive rezerve na taj pravac i usporile rusko napredovanje, ali je tokom proteklih dana naselje potpuno zauzeto.

Grad Pokrovsk je vjerovatno najvažnije čvorište Donbasa u ovom trenutku. Sve što se šalje na Časov Jar i gusto naseljenu oblast Donbasa pod kontrolom Ukrajinaca mora proći kroz ovaj grad.

Postoje i alternativni pravci snabdijevanja preko Kramatorska i Slavjanska. Ipak, svi ovi putevi su značajno duži i komplikovaniji.

Dakle, samo presijecanje auto-puta paralisalo je ukrajinsku odbranu u većim gradovima kao što su Časov Jar i Konstantinovka.

"Bilt" ocjenjuje da se ovo lako može ostvariti, naročito kada se uzme u obzir da Rusima na putu do ove trase stoji samo selo Vozdviženka, prenosi "Srna".

Napredak na ovom pravcu daje ruskoj armiji puno strateških prednosti.

Osim problema koje će imati logistika Časovog Jara i Konstantinovke, u perspektivi bi ovaj napredak mogao da stvori dobre početne pozicije za napad na sam Pokrovsk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije