Svijet

Novi mađarski članovi EPP-a se protive slanju oružja Ukrajini

Novi mađarski članovi EPP-a se protive slanju oružja Ukrajini
Foto: Tanjug/AP | Novi mađarski članovi EPP-a se protive slanju oružja Ukrajini

BUDIMPEŠTA - Novoizabrani poslanik u Evropskom parlamentu i mađarski opozicionar u usponu Peter Mađar izjavio je danas da, iako podržava pravo Ukrajine da brani svoju teritoriju, Mađarska neće slati "vojsku ili oružje" Kijevu.

"Dijelimo stav vlade: Nećemo slati vojnike ili oružje u Ukrajinu iz Mađarske. Poznata vam je osjetljiva situacija Mađarske u tom ratu", rekao je Mađar novinarima nakon što je Evropska narodna partija (EPP) izglasala prihvatanje u članstvo evroposlanika iz nedavno osnovane stranke TISA, koju predvodi Mađar.

Visoke ličnosti iz EPP-a, poput predsjednice Komisije Ursule fon der Lajen i šefa stranke Manfreda Vebera, uslovile su prihvatanje novih poslanika u EPP njihovom podrškom Ukrajini.

Veber je prošle nedelje direktno pregovarao sa Mađarom u Budimpešti.

"Mislim da je EPP razumio posebnu, osjetljivu situaciju u Mađarskoj u tom ratu. Ali mi ćemo podržati na sve druge načine ukrajinski narod", rekao je Mađar, koji tek treba da saopšti da li namerava da preuzme svoju funkciju poslanika u EP ili će ostati u nacionalnoj politici, prenosi briselski portal Politiko.

Mađar je podržao pravo Ukrajine da se brani, a ruskog predsjednika Vladimira Putina opisao je kao agresora.

On je istakao da su ukrajinska "nezavisnost i suverenitet" međunarodno zaštićeni.

Stranka TISA Petera Mađara osvojila je sedam od 21 mesta u Evropskom parlamentu na panevropskim izborima, nadmašivši Fides mađarskog premijera Viktora Orbana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije