Svijet

Objavljen snimak sastanka Zelenskog s premijerima Češke, Poljske i Slovenije

Objavljen snimak sastanka Zelenskog s premijerima Češke, Poljske i Slovenije
Foto: Screenshot/Facebook | Objavljen snimak sastanka Zelenskog s premijerima Češke, Poljske i Slovenije

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se u utorak u Kijevu s premijerima Češke, Slovenije i Poljske, Petrom Fijalom, Janezom Janšom i Mateusom Moravjeckim, a video sastanka je objavljen na društvenim mrežama.

"Vaša posjeta Kijevu u ovom teškom trenutku za Ukrajinu snažan je dokaz podrške", napisao je Zelenski ispod videa. "Zaista to cijenimo", rekao je.

Zelenski je lidere ovih zemlja obavijestio o aktuelnim dešavanjima u ratnom sukobu s Rusijom.

Na kratkom snimku koje je objavila njegova kancelarija vidi se kako Zelenski razgovara na Moravjeckim, Fijalom i Janšom, a razgovorima prisustvuje i zamjenik poljskog premijera Jaroslav Kačinjski, navodi Rojters.

"Ovdje u ratom razorenom Kijevu stvara se istorija. Ovdje se sloboda bori protiv svijeta tiranije. Ovdje budućnost svih nas visi o koncu. EU podržava Ukrajinu, koja može da računa na pomoć svojih prijatelja, ovu poruku donijeli smo danas u Kijev", napisao je Moravjecki na Twitteru.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal pozdravio je ono što je nazvao "hrabrošću pravih prijatelja" i saopštio da će sa liderima EU zemalja razgovarati o podršci Ukrajini i daljim sankcijama za Rusiju.

Moravjecki je ranije danas izjavio da su trojica premijera krenula na put u Kijev jer je njihova dužnost da budu "tamo gdje se falsifikuje istorija".

"Nije riječ o nama, riječ je o budućnosti naše djece koja zaslužuju da žive u svijetu bez tiranije", rekao je Moravjecki, prenio je ranije Glas Amerike.

Premijer Češke Petr Fijala je naglasio da je cilj posjete Kijevu da se "potvrdi nedvosmislena podrška cijele EU suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine".

Pripreme za ovu posjetu su trajale danima i sve je držano u tajnosti, a prema riječima jednog visokog poljskog zvaničnika, odluka o putovanju je donesena na nedavnom samitu EU u Versaju u koordinaciji sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

O posjeti trojice premijera Kijevu obaviješteni su NATO, Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i Ujedinjene nacije (UN), prenio je ranije TASS.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije