Svijet

Objavljene najnovije ratne karte fronta u Ukrajini (FOTO)

Objavljene najnovije ratne karte fronta u Ukrajini (FOTO)
Foto: ISW | Objavljene najnovije ratne karte fronta u Ukrajini (FOTO)

VAŠINGTON, AVDEJEVKA - Rusija pojačava napade na istočnom frontu u Ukrajini, prisiljavajući ukrajinske trupe da se povuku na manje utvrđene obrambene položaje, objavio je Institut za proučavanje rata.

U najnovijem izvještaju američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) navodi da nakon kratkog predaha moskovske trupe "pokušavaju iskoristiti taktičke mogućnosti koje nudi rusko zauzimanje Avdejevke i održavaju relativno visok tempo ofanzivnih operacija".

Fokus napada su zapadni dijelovi Avdejevke, s teškim borbama zabilježenim u naseljima Berdiči, Orlivka i Tonenke, gdje su ukrajinske snage uspostavile obrambene položaje kako bi pokrile svoje povlačenje iz Avdejevke, navodi se u izvještaju.

Kanal Tatarigami_UA, koji podržava Kijev, napisao je na X-u da je "stanje pripremljenih utvrda razočaravajuće".

"Obrana nije ni približno dobra kao ona koju su Rusi izgradili. Čvrste strateške utvrde zahtijevaju zajedničke napore Glavnog štaba, Ministarstva obrane i civilne vlade, a to se ne može postići samo resursima iscrpljenih brigada ili pojedinačnih bojni", napisao je kanal koji vodi ukrajinski vojni oficir.

Takvu zabrinutost ponovio je ukrajinski vojni analitičar Konstantin Mašovec na svom Telegram kanalu.

"Neprijatelj u potpunosti shvata da će, ako stane, napredne jedinice ukrajinskih oružanih snaga dobiti uporište i izgraditi obrambeni sistem, što će dovesti do velikih gubitaka", kaže on

Rezervna ukrajinska obrana koja je sada na liniji ruskog napredovanja je u problemima, dodao je on, prenosi "Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije