Svijet

Orban: Mađarska mora da izbjegne učešće ako dođe do NATO intervencije u Ukrajini

Orban: Mađarska mora da izbjegne učešće ako dođe do NATO intervencije u Ukrajini
Foto: Tanjug/AP | Orban: Mađarska mora da izbjegne učešće ako dođe do NATO intervencije u Ukrajini

BUDIMPEŠTA - Mađarska mora po svaku cijenu da izbjegne učešće u mogućoj NATO intervenciji u Ukrajini, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu za državni radio.

Orban je rekao da Mađarska čak ne bi trebalo da učestvuje ni u fazi planiranja, dodajući da postoji rizik da bi mađarske vojne jedinice mogle da budu prebačene pod komandu NATO-a, ako bi bila započeta misija Alijanse u Ukrajini i da bi mađarska teritorija mogla da bude korišćena za tu misiju, prenosi agencija MTI.

"Izgubili bismo vitalni dio našeg suvereniteta ako bi se to dogodilo i ne bismo mogli da zadržimo mađarske trupe van rata", rekao Orban.

Prema njegovim riječima, trenutak kada će se Mađarska povući iz svih NATO priprema za misiju u Ukrajini "veoma je blizu", ali je objasnio da takav korak mora prvo da se razmotri sa sadašnjim i budućim generalnim sekretarom NATO.

"Moramo jasno da stavimo do znanja da Mađarska ima pravo da se pridržava osnovnog NATO ugovora koji smo potpisali", rekao je Orban i podsjetio da je taj ugovor definisan kao odbrambeni akt.

Mađarski premijer je ocijenio da je Evropa "u stanju ratne psihoze" što bi logično moglo da rezultira dolaskom zapadnoevropskih vojnih jedinica na teritoriju Ukrajine.

"Oni koji tvrde da nema direktnih pretnji od eskalacije rata obmanjuju ljude. Pokušavaju da ućutkaju političare koji zagovaraju mir", rekao je Orban navodeći kao primjer napad na slovačkog premijera Roberta Fica i blokiranje onlajn izvještaja o Mirnom maršu održanom u Budimpešti prošle subote.

Orban je naglasio da Rusija "nije trećerazredna zemlja" i upozorio da je Evropa samo "malo udaljena od tačke bez povratka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije