Svijet

Pala jedina ukrajinska tvrđava na lijevoj obali Dnjepra

Pala jedina ukrajinska tvrđava na lijevoj obali Dnjepra
Foto: Screenshot Telegram | Pala jedina ukrajinska tvrđava na lijevoj obali Dnjepra

HERSON – Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, govoreći o akcijama ruske vojske na frontu u Ukrajini, potvrdio je da je oslobođen još jedan grad u hersonskom pravcu.

Krinki je potpuno pod ruskom kontrolom, tamo je poraženo 3.500 ukrajinskih vojnika, precizirao je ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru sa ministrom odbrane.

Oružane snage Ukrajine su u gradu Krinki prvi put upotrijebile velike dronove sa četiri krila "baba jaga" za snabdijevanje svojih trupa, rekao je Šojgu Putinu.

"Potiskivanje ukrajinskih trupa nije išlo lako jer su Ukrajinci neprestano granatirali sa desne obale, artiljerija i dronovi neprijatelja su bili veoma aktivni. Tu smo možda prvi put vidjeli da prenose municiju, hranu i lijekove velikim dronovima", naglasio je Šojgu

 

Zašto je Krinki važan

Krinki u kome je nekada živjelo više od 900 stalnih stanovnika i u kome su stanovnci Hersona imali svoje vikendice u koje su dolazili vikendom ili za vrijeme ljeta van Ukrajine skoro niko nije ni čuo. Sada u Evropi svi znaju da je Krinki selo na istočnoj strani rijeke Dnjepar i da oko njega Rusi i Ukrajinci vode žestoku bitku, gdje se smjenjuju riječni desanti Ukrajinaca, a obje strane svoju pješadiju pokrivaju artiljerijom i avijacijom.

U prvim danima rata koji je u Ukrajini počeo 24. februara Krinki su zauzeli Rusi, kao i skoro cijelu Hersonsku oblast. Jak pritisak Ukrajinaca, natjerao je Ruse početkom septembra prošle godine na povlačenje iz Hersona. Krinki je ostao u rukama Rusa. U junskoj ofanzivi ukrajinske vojske koja je počela 4. juna 2023, poslije nekoliko uzastopnih napada i nasilni prelazaka rijeke Ukrajincima je pošlo da formiraju dva manja mostobrana na istočnoj strani reke Dnjepar.

U operaciju prelaska krenulo se tek kada je nivo reke Dnjepar naglo opao, a brzina rijeke smanjila poslije rušenja brane Nova Kahovka, koja je opustošila zapadnu obalu rijeke Dnjepar, koja je i niža od istočne.

Ruska vojska mjesecima je ulagala značajan trud da slomi mostobran Ukrajinaca koji se nalaze na istočnoj obali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije