Svijet

Penzioner jeftino kupio stare knjige pa u njima našao vojne tajne

Penzioner jeftino kupio stare knjige pa u njima našao vojne tajne
Foto: N.N. | Penzioner jeftino kupio stare knjige pa u njima našao vojne tajne

Kinesko ministarstvo državne bezbjednosti objavilo je kako je zaljubljenik u vojnu istoriju došao do povjerljivih vojnih dokumenata tako što je kupio četiri odbačene knjige za šest kineskih juana (77 centa) u centru za recikliranje u komšiluku.

Vlasti su pohvalile penzionera jer je navodno nazvao dežurnu liniju kako bi prijavio incident.

Identifikovali su ga samo po prezimenu, Zhang, i nisu precizirali do kakvih je dokumenata on navodno došao, prenosi Index.

"Zhang je u kupio vojne tajne zemlje i donio ih kući. Da ih je kupio neko sa skrivenim motivima, posljedice bi bile nezamislive", stoji u saopštenju koje su prenijele najmanje dva popularna kineska news portala.

Associated Press piše da je ovaj događaj vjerovatno osmišljen kako bi se podigla svijest o važnosti nacionalne bezbjednosti u vrijeme kada rastu napetosti između Kine i Sjedinjenih Država.

Obje zemlje su sve više zabrinute zbog moguće krađe ili prenosa povjerljivih i tajnih informacija.

Zhang se u priči opisuje kao bivši zaposlenik državne kompanje koji voli skupljati vojne novine i časopise. Navodi se kako su agenti pohitali u centar za recikliranje nakon što im je Zhang prijavio što je tamo pronašao.

Dodaje se kako su dva državna zaposlenika optužena jer su prodala više od 200 knjiga centru za recikliranje, iako su dobili zadatak da ih unište. Agenti su navodno zaplijenili preostale knjige, a vojska je uvela nove kontrole kako se ovakvi događaji ne bi ponavljali u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije