Svijet

Pogledajte kako je ispraćen govor Zelenskog u Evropskom parlamentu

Pogledajte kako je ispraćen govor Zelenskog u Evropskom parlamentu
Foto: Screenshot | Govor Zelenskog na sjednici Evropskog parlamenta ispraćen ogromnim aplauzom
N.N.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u emotivnom obraćanju danas Evropsku uniju da dokaže da je stala na stranu Ukrajine u njezinom ratu s Rusijom.

"Dokažite da ste s nama. Dokažite da nas nećete napustiti. Dokažite da ste doista Evropljani i tada će život pobijediti smrt, a svjetlo će pobijediti tamu. Slava Ukrajini", poručio je ukrajinski čelnik u obraćanju na vanrednoj sjednici Evropskog parlamenta, dan nakon što je službeno zatražio primanje Ukrajine u EU.

"Vjerujem da danas svima pokazujemo to što jesmo. EU će s nama biti puno jača, to je sigurno. Bez vas, Ukrajina će biti usamljena", rekao je Zelenski putem video-linka zastupnicima i čelnicima Unije.

Evroparlamentarci dugo pljeskali Zelenskom

Evroparlamentarci, od kojih su mnogi nosili majice s ukrajinskom zastavom i natpisom #standwithUkraine, plavo-žute šalove ili marame, obraćanje Zelenskog dočekali su dugim pljeskom.

Čelnik Evropskog vijeća Šarl Mišel u svom je govoru rekao da će EU i vlade članica morati ozbiljno razmotriti zahtjev Ukrajine za članstvom u EU i odgovoriti na "legitiman" zahtjev Kijeva. Mišel je, međutim, napomenuo da će "biti teško" osigurati pristupanje Ukrajine jer u Evropi postoje "različiti pogledi".

O ostalim dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

 

 

(Index)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije