Svijet

Putin: Ustavni amandmani spriječiće greške iz doba SSSR

Putin: Ustavni amandmani spriječiće greške iz doba SSSR
Foto: Tanjug/AP | Putin: Ustavni amandmani spriječiće greške iz doba SSSR

MOSKVA - Amandmani na ruski ustav sprečiće greške kakve su počinjene u doba nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin, ističući da je ustavna mogućnost otcjepljenja bivših sovjetskih republika od SSSR-a bila "tempirana bomba".

Kako navodi Tass, u intervjuu za televizijsku stanicu "Rusija-1", Putin je rekao da je u ustav SSSR bila uvrštena Lenjinova teza o pravu republika na otcepljenje.

"To je tempirana bomba postavljena još 1922. godine, kada je osnovan Sovjetski Savez," rekao je Putin, ističući da su to pravo republike imale i po kasnijim ustavima SSSR-a.

"Svakako, trebalo bi da izbjegnemo takve stvari. Apsolutno sam uvjeren da činimo pravu stvar usvajanjem amandmana na sadašnji ustav - oni će ojačati našu državnost i stvoriti uslove za dosljedan razvoj naše zemlje u narednim decenijama", rekao je Putin.

Putin je takođe rekao da on lično nije autor amandmana kojim se zabranjuje otuđivanje dijelova teritorije Ruske Federacije, već da su to predložili članovi radne grupe zaduženi za izradu amandmana.

Ističući značaj unošenja odredbi kojima će ustavom biti zaštićen suverenitet Rusije, Putin je rekao da su takve poteze odavno povukle mnoge druge zemlje, kao i da u prethodnom ustavu Rusije nije pominjana nepovredivost njene teritorije i zabrana otuđivanja teritorija.

Između ostalog, prema ustavnim amandmanima, koji su na snagu stupili juče, najviši pravni akt ruske države imaće primat u odnosu na međunarodno pravo, navodi Tass.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije