Svijet

Rus uhapšen u pokušaju krijumčarenja orangutana s Balija

Rus uhapšen u pokušaju krijumčarenja orangutana s Balija
Foto: Tanjug/AP | Rus uhapšen u pokušaju krijumčarenja orangutana s Balija

​Indonezijske vlasti uhapsile su ruskog turistu koji je namjeravao prokrijumčariti drogiranog orangutana sa otoka Bali, saopštila je Kancelarija za konzervaciju.

Anrei Zhestkov (27) uhapšen je u petak kasno naveče na Međunarodnom aerodromu u Baliju nakon što su carinici prilikom redovne kontrole pronašli dvogodišnjeg orangutana kako spava u korpi od ratana koja se nalazila u prtljagu ovog Rusa, rekao je Ketut Catur Marbawa, zvaničnik kancelarije za konzervaciju na Baliju.

Iz Kancelarije, koja djeluje pri Ministarstvu okoliša i šumarstva, rečeno je kako su carinici u Zhestkovu prtljagu našli i tablete umotane u plastični omot, te nekoliko guštera, sve životinje su bile žive.

Rus je izjavio vlastima da je orangutanu navodno dao tablete pomiješane s mlijekom, što je dovelo do toga da životinja izgubi svijest na tri sata. Navodno je kupio orangutana za tri hiljade dolara na pijaci, od čovjeka s otoka Java, nakon što mu je prijatelj kazao da ga može donijeti kući i držati kao kućnog ljubimca.

Tanjug/AP
Tanjug/AP

Ruski turista još nije procesuiran jer policija i dalje istražuje mogućnost njegove povezanosti sa međunarodnim lancem krijumčara divljih životinja.

Ruska diplomatska misija na Baliju je informisana o ovom događaju.

Orangutani su proglašeni ugroženom vrstom od Međunarodne unije za konzervaciju i zaštitu prirode. U divljini se trenutno nalazi samo oko 13.400 orangutana, i to na otoku Sumatra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije