Svijet

Rusi objavili šta su pronašli u napuštenoj fabrici u Avdejevki (VIDEO)

Rusi objavili šta su pronašli u napuštenoj fabrici u Avdejevki (VIDEO)
Foto: Screenshot/YouTube | Rusi objavili šta su pronašli u napuštenoj fabrici u Avdejevki (VIDEO)

AVDEJEVKA - Ruske trupe zaplijenile su oružje i municiju NATO, kao i satelitske terminale Starlink u hemijskoj fabrici Avdejevka, navodi se u novom video snimku koje je u subotu objavilo Ministarstvo odbrane, piše Russia Today.

Zvaničnici u Moskvi su rekli da su hardver pronašle ruske jurišne grupe koje su ušle u koks i hemijsku fabriku Avdejevka, najveći objekat te vrste u Evropi, koji je postao oslonac ukrajinske ofanzive u toj oblasti nakon što je sukob izbio u februaru 2022.

Ministarstvo je saopštilo da su ruski jurišni timovi otkrili napuštene kontrolne stanice dronova sa terminalima Starlink, desetine protivtenkovskih bacača granata NATO-a, municiju, ručne bombe, automatsko oružje i suve obroke.

"Sve su to ostavili ukrajinski vojnici dok su u panici bježali iz fabrike pod naletom ruskih trupa", navodi se u saopštenju.

Na snimku koji je objavilo ministarstvo vidi se kako ruski vojnici prolaze kroz teško oštećenu hemijsku fabriku.

Ukrajina koristi internet terminale Starlink napravljene od strane kompanije Spejs Iks Ilona Maska od početka sukoba, kako u civilne tako i u vojne svrhe, uključujući održavanje komunikacije između jedinica i usmjeravanje dronova i artiljerijske vatre.

Međutim, u septembru je Mask izazvao gnjev u Kijevu nakon što je odbio zahtev da iskoristi Starlink da olakša napad na rusku flotu na poluostrvu Krim, objašnjavajući da ne želi da Spejs Iks bude saučesnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije