Svijet

Rusija objavila uslove za početak pregovora sa Ukrajinom

Rusija objavila uslove za početak pregovora sa Ukrajinom
Foto: Tanjug/AP | Rusija iznijela uslove za početak pregovora sa Ukrajinom

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Ukrajina mora da povuče svoje trupe sa cijele teritorije novih regiona Rusije kako bi počeli mirovni pregovori.

Putin je na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova rekao da još jedan uslov za pregovore mora da bude izjava Kijeva da se odriče namjera da uđe u NATO, prenosi RIA Novosti.

Predsjednik Rusije je naveo da za početak pregovora Ukrajina mora da povuče svoje trupe sa čitave teritorije Luganske Narodne Republike, Donjecke Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti.

"Pri tome, skrećem pažnju, baš sa čitave teritorije ovih regiona u administrativnim granicama koje su postojale u vrijeme njihovog ulaska u Ukrajinu", rekao je predsjednik Rusije.

Dodao je da će borbena dejstva prestati odmah nakon što vlasti u Kijevu  pristanu na ovaj uslov.

"Čim Kijev izjavi da je spreman za takvu odluku i počne stvarno povlačenje trupa iz ovih regiona, a takođe zvanično obavijesti o odustajanju od planova za ulazak u NATO, uslijediće odmah, bukvalno istog minuta, naređenje naše strane za prekid vatre i otpočinjanje pregovora. Ponavljam, uradićemo to odmah", istakao je Putin, prenosi Tanjug.

Predsjednik Rusije je ove uslove nazvao "veoma jednostavnim".

On je naglasio da Rusija danas iznosi još jedan pravi mirovni prijedlog, ali da će, ako Zapad i Kijev to odbiju, odgovornost za krvoproliće biti na njima.

Putin je takođe rekao da je Moskvi za mirno rješenje potreban neutralan, vanblokovski, nenuklearni status Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije